Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Plugga till medium

5 Nov , 2012, 18.52 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tvåan fortsätter spotta ur sig realityserier i rask takt. Den senaste i raden är Meediot, som också torde vara den mest originella programidén på länge. Det är en åttadelad dokumentär serie som kombinerar intresset för nyandlighet med verkligheten på dagens arbetsmarknad. I centrum står två kvinnor i trettioårsåldern som lever i en osäker tillvaro av visstidsanställningar och de oregelbundna inkomster det innebär. Det som skiljer Tanja och Tuija från de flesta är deras övertygelse om att de besitter övernaturliga krafter, en förmåga att förutse händelser och få kontakt med andevärlden. För att utveckla denna sida av sig själva går de en kurs för medier.

Serien, som är producerad av Nina Stenros, följder sina huvudpersoner både i vardagen och under utbildningen. Första avsnittet handlar till stor del om Tanja, en sprudlande personlighet som är mycket musikalisk, komponerar egen musik, spelar flera instrument och har en visstidsanställning på ett musikinstitut. Att hon vill utveckla sin intuitiva sida beror på att hon tröttnat på att aldrig få en fast anställning.

En bifigur är kursens enda man, montören–maskinisten Keijo, som tidigare hållit sin förmåga hemlig. Keijo ägnar sig åt att sitta vid köksbordet och skriva otydbarheter i ett häfte. Han upplever att det är någon från andevärlden som för pennan, men han har hittills inte lyckats tyda meddelandena. En betydande roll i serien har också Tanjas och Tuijas lätt skeptiska män Teemu och Mikko som både sporrar sina livskamrater och vid behov tar ner dem på jorden igen.

Serien, vars berättande är av det odramatiska och långsamt framskridande slaget, är ingen kritisk granskning av medieutbildningsverksamheten eller tron på det övernaturliga. Den skildrar sina huvudpersoners vardag och verklighet på ett neutralt dokumenterande sätt. Det är upp till tittaren att själv ta ställning till hur hon vill förhålla sig till detta.

Medierna sänds i TV2 måndagar kl. 19.30, repris onsdagar kl. 16.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.