Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Viktiga vetenskapsmän

10 Nov , 2012, 22.54 Malin Slotte

 

Fysiologen Ragnar Granit, geologen Jakob Johannes Sederholm, fysikern Eugenie Lisitzin, biologen Lars von Haartman och Herman Adlercreutz är fem forskare som presenteras i Henrietta Clayhills serie om finlandssvenska vetenskapsmän vars forskning lämnat avtryck i historien.

Först ut i kvällens avsnitt är Herman Adlercreutz som verkat som forskare på Folkhälsan. Det var han som upptäckte att rågbröd och bär innehåller ett ämne som skyddar mot cancer. Också butikernas gefilusprodukter härstammar ur hans forskargärning, även om han sällan ges äran för detta.

Serien är ingen påkostad satsning vilket märks på det visuella berättandet, men den tar sitt ämne på allvar och förmedlar en hel del ny kunskap till den som är intresserad.

I programledarrollen ses skådespelaren Anja Bargum. Det kan säkert behövas en person som är proffs på dramatisering för att ge nischad och smal forskning lite rörelse och dynamik. Rent konkret ges programmet en framåtrörelse genom att låta Bargum gå och berätta i olika miljöer. Hon går över åkrar, i stadsmiljö, genom skogen – och under en gran står plötsligt en man som hon intervjuar.

Magnitud: Adlercreutz sänds i Yle Fem i kväll lördag kl. 19.00, repris måndag kl. 16.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.