Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Lifestyle

Snacka om kläder

12 Nov , 2012, 22.55 Malin Slotte

 

Maria Veitola är känd som spetsig intervjuare i Fyrans kvällstidningstalkshow Maria! Också hennes teatrala, trendmedvetna klädstil har väckt uppmärksamhet. Det var förmodligen bara en tidsfråga innan hon som i kvällens seriestart Muotitietoinen fick pröva på rollen som modejournalist.

De kommersiella småkanalerna fyller sin sändningstid med mer eller mindre spektakulär underhållning. Till utbudet hör också inhemska reality- och livsstilssatsningar, ofta med kraftig slagsida åt smygreklamen. Muotitietoinen hör inte till de bedrövligaste exemplen, även om det ligger i modejournalistikens väsen att gränsen är hårfin mellan journalistik och textreklam. Men att ta mode på lika stort journalistiskt allvar som SVT:s modemagasin Fashion gjort är det inte fråga om här, det krävs helt andra resurser och möjligen även public service för det.

Ändå har Muotitietoinen något att erbjuda för den som är hungrig på ämnet, om inte annat får man en uppfattning om centrala kreatörer, aktörer, opinionsbildare och bloggare på den finska modescenen.

Intressantast i programmet är Veitolas möten med klädskapare. Mindre intressanta är de evinnerliga gör om mig-inslagen där modebloggare hjälper människor att hitta fram till en ny stil. Inte ger det heller särskilt mycket att i första avsnittet se stylisten Sakke Hytönen visa upp vad som finns i butikshyllorna genom att plocka fram en snordyr outfit och en budgetoutfit enligt höstens trender, särskilt som man inte ens får se någon prova kläderna. Mer ger däremot besöket i Berghäll hos Hanna Riiheläinens och Emilia Hernesniemis märke R/H som var representerat på New Yorks modeveckor i september.

Veitola verkar gå in för att presentera små, mindre kända märken i sitt program. Hanna Sarén som medverkar i nästa avsnitt kan knappast räknas till dessa. Däremot får vi i senare avsnitt veta mer om bland andra Sasu Kauppi, Mirkka Metsola och Minni f. Ronya.

Muotitietoinen sänds i Ava måndagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 19.30 och lördagar kl. 19.10.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.