Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Den dansande kirurgen

18 Nov , 2012, 00.49 Malin Slotte

 

Petteri Backman har gjort ett personporträtt av plastikkirurgen Rolf Nordström. Det är ett exempel på hur mycket man kan berätta bara genom att neutralt och sakligt säga det.

Rolf Nordström växte upp i en tvåspråkig familj i Borgå. Mamman var filosofie magister och pappan byggmästare och medlem av stadsfullmäktige. Studierna började intressera Rolf först i gymnasiet då han hamnade i en klass med tuff konkurrens mellan pojkarna. Studentskrivningarna gick lysande och Rolf började studera medicin. Under studietiden gjorde han en kortfilm med studiekamraten Hans Björknäs som visades på filmfestivaler. Rolf sökte stipendium för att spela in en långfilm, men fick avslag. Däremot valdes han till Studentbladets chefredaktör, men avsade sig uppdraget.

Bildningsvägen till att bli Finlands kändaste plastikkirurg med egen klinik har varit lång. Läkarbanan började som kommunalläkare i Korpo och Houtskär där Rolf njöt av naturen. Under sin tid som kirurg på Tölö sjukhus insåg Rolf att det inte bara handlar om att överleva, utan också om livskvalitet. Han blev den första i Norden att göra hårtransplantationer. Han har finslipat sitt hantverk bland annat i Norge där han var professor i plastikkirurgi och opererade fast bortslitna lemmar på fiskare, ibland gick hela sjukhusets blodbank på fem hinkar blod åt.

I programmet medverkar patienter som legat under Rolfs kniv både av estetiska och korrigerande skäl. En kvinna som backat tiden tio år tack vare Rolf och en man som fått hårsäckarna transplanterade medverkar, samt en kvinna som fick två tredjedelar av skalpen bortbiten av en hund som barn.

Våren 2009 deltog Rolf Nordström i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa. Privat har han börjat på ny kula, är omgift och vid 65 år åter småbarnsfar. Med sina tre vuxna söner utövar han, enligt egen utsago, ”manliga hobbyer”. Han bor i Östnyland och uppskattar friluftsliv, säger att kärleken till naturen är genetiskt betingad hos oss finländare.

Menestyksen takana – Rolf Nordström sänds i MTV3 i dag söndag kl. 16.15, repris 4.1 kl. 13.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.