Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Syksyn sävel

17 Nov , 2012, 19.18 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I kväll är det Syksyn sävel, låttävlingen som återuppstod ifjol efter ett decenniums uppehåll. Intrycket av kvällens tolv bidrag är att det är jämntjockt. Det är i stort sett samma sorts musik det är fråga om, låtar avsedda för bred publik och det mesta är mer eller mindre melankoliskt. Låtar som gör anspråk på att bli radiohits i Radio Suomi och liknande kanaler med lyssnare i medelåldern. Här kan ni själva bekanta er med låtarna.

Costello: Matka tuntemattomaan **

Popedas gitarrist bjuder på en melankolisk gitarrballad av det blekare och tradigare slaget.

Tuuli: Enää ei oo kiire *****

Tuuli är en 13-årig skolflicka från Esbo som målmedvetet verkar gå in för musiken och har en egen studio hemma. Också detta är en melankolisk ballad, men med ett fräschare sound än den förra. Framförallt har den en nätt och enkel melodi som fastnar. Artistens röst är klar men spröd, och man får hoppas att det inte finns fog för oron över hur det ska låta live.

Jesse Kaikuranta: Järjetön rakkaus **

The Voice of Finland-finalisten bjuder på en melankolisk midtempolåt. Visst finns här en tydlig refräng, men kanske inte en så intressant sådan.

Aikakone: Nirvana ***

Den 20-årsjublierande discogruppen levererar melankolisk mjukdisco som inte skrämmer livet ur dem som upplever att disco är ”för ungdomligt”. Refrängen funkar, även om man inte genast trycker på repeat.

Yölintu: Appelsiinilehtoon **

Nästa 20-årsjubilar bjuder på ett mognare, mer dansvänligt sound kryddat med melankoli och dragspel. En låt som säkert fyller dansgolven i sommar, och då avses traditionell pardans till orkester, ej nattklubb.

Anneli Mattila: Sun **

Startfältets gladaste melodi är egentligen en svensk standardschlager på finska. Plus för Motownkompet, minus för den svaga melodin.

Laura Voutilainen: Äiti tähtipuutarhan *

Även Laura V bjuder på melankolisk ballad. Men en snygg produktion räddar inte en urtrist melodi.

Mariska & Pahat Sudet: Kuolema on kalamies **

Inte heller den här låten är så intressant i sig, i stället lägger man märke till produktionen med lätt dragning åt det mystiska.

Kulkukoirat & Kalle Kaaja: Sielusi kaipaa **

Hyfsat soulförsök med rätt mycket själ, ändå hade man önskat sig mer av melodin.

Topi Saha: Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari ****

Dystra gitarrballader finns det några av i den här tävlingen. Den här är klart den bästa, en låt som i motsats till de övriga faktiskt berör. Mycket melankoli, countrystämning, klingande gitarrer även här, men också en äkta känsla. Pianoklinket på slutet är fint.

Marita Taavitsainen: Pieniä asioita **

Det här är en trallvänlig bagatell som med sitt glada dragspel bryter melankolin i startfältet. Funkar säkert ypperligt på dansgolvet, men ger inte så mycket att lyssna på som sådan.

Yö: Syyt syntyjen **

Startfältets rockigaste bidrag utan att någon för den skull behöver sätta kaffet i vrångstrupen. Melankoliskt och fartfyllt, utan att vara någon jättehit.

, , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.