Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Fattigdomstema

26 Nov , 2012, 15.14 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Fattigdom är veckans tema inom den europeiska radio- och tv-unionen EBU. Det innebär att de över sjuttio medlemsbolagen under veckan sänder dokumentärer och program om ämnet. I Yles kanaler innebär det att TV1 och Yle Fem sänder en fattigdomsrelaterad dokumentär dagligen. Alla dokumentärer är textade till svenska, också de som sänds i TV1.

Först ut i kväll är en dokumentär om Rafea, en 32-årig fyrabarnsmamma i en beduinby ute i öknen i Jordanien. Hon är andra fru till en beduin och har bara gått fem år i skola. Men landets miljöministerium har valt ut henne att delta i en utbildning till ingenjör i solenergi i Indien. Byn kunde ha stor nytta av att veta hur man använder solenergi för att skapa elektricitet, dessutom ger det Rafea en möjlighet till inkomst, i stället för att leva på samhället som hon gör nu. Tanken bakom projektet presenteras något knapphändigt, men att det är kvinnor som väljs till utbildningen verkar bero på att det är de som stannar kvar i byarna.

Dokumentären följer Rafea under utbildningstiden. Det finns hinder i vägen, och det är det egna samfundet och den egna släkten, främst maken. Han har rätt att bestämma över Rafea trots att han sällan besöker sin andra familj och Rafea försörjer sina döttrar själv. Även om Rafea kommer att lära sig saker som hela byn kommer att ha nytta av finns det ett motstånd. Mannen verkar vara det största problemet, han hotar att lämna Rafea och ta hennes döttrar ifrån henne om hon reser i väg. Men det är också svårt för Rafea att vara ifrån sina barn under det halvår som utbildningen tar. Dokumentären skildrar turerna i maktkampen mellan make och hustru, samt krocken mellan Rafea lust att vidga perspektiven och omgivningens ängslan för vad detta innebär.

– Vi gör inget annat än dricker te och röker, klagar Rafea för sina släktingar.

– Det har aldrig skadat någon, blir svaret.

Why poverty?: Solkraftsmammor. sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.