Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Polacker i London

27 Nov , 2012, 16.43 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Yle Teema drar tappert sitt strå till stacken för att bryta den anglosaxiska dominansen på tv-seriefronten. Förutom att Krzysztof Kieślowskis Dekalogen-svit brukar repriseras med jämna mellanrum, är det inte ofta vi ser polskt tv-drama. Londyñczycy från 2008 som startar i kväll ändrar på det. Och i motsats till finkulturella Dekalogen har vi här ett drama som lutar åt såpahållet.

Men även om det är lätt är det allt annat än lättsamt. Londyñczycy handlar om polska immigranter i London, ett liv som sällan visar sig vara en dans på rosor. Serien har en handfull sidohandlingar, och alla handlar om polacker som flyttat eller flyttar till London för att få ett bättre liv. Det är den unga, vackra kvinnan som reser till London för att hennes pojkvän redan bor där och arbetar på ett bygge. Det hon inte vet är att han hamnat i dåligt sällskap, och att hon själv mot bättre vetande fungerar som drogkurir. På planet träffar hon dessutom en landsman som erbjuder henne jobb som eskortflicka.

En annan ung kvinna jobbar som lättklädd servitris på en bar, men drömmer om att leva ett helt annat liv beträffande materiellt välstånd. Och så har vi den välutbildade familjefadern som reser med sin tonårsson till London, där hans fru redan bor och arbetar. Det gäller att klara språket, hitta ett jobb och komma till rätta i det främmande landet. Framför allt gäller det att inte låta sig luras. I den här serien är en landsman inte nödvändigtvis en broder som vill dig väl.

Som drama är det här i sig inte så märkvärdigt, även om det fungerar. Det intressanta är det annorlunda perspektivet: tillvaron som polack i London. Researchen har också varit noggrann inför serien – programmakarna gjorde intervjuer med polacker bosatta i Storbritannien och händelserna baserar sig på de berättelserna.

I Polen blev serien en framgång, och i rollerna ses några av landets största skådespelare. Den producerades i två säsonger. Yle visar den första på tretton avsnitt.

Warszawa – London: Lyckoletarna sänds i Yle Teema tisdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.