Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie,Realityserie

Livet på hästinternatet

7 jan , 2013, 18.12 Malin Slotte

 

I Ypäjä nära Forssa finns landets största internatskola. Det är fråga om hästinstitutet på 300 hektar med lika många hästar och elever. Yles nya serie i 19 delar följer livet på skolan. I centrum står några studerande och lärare – åtminstone i första avsnittet alla av kvinnligt kön.

Det handlar om flickor ungefär i åldern 16–23 som viger sitt liv åt hästar, och också siktar på ett yrke som har med dem att göra. Någon glamorös tillvaro handlar det inte om. Flera gånger betonas hur hårt arbetet med att ta hand om hästar är. Sex på morgonen ska man vara i stallet. Det är tufft men det hör till livsstilen.

Men ännu tuffare än att stiga upp tidigt verkar det vara att bo med andra i internatmiljön. Att leva så nära varandra är slitsamt, och som ridläraren Susanna Frey uttrycker det är många för unga för att riktigt klara av att ta hand om sig själva och ett hem. Kameran fångar också mycket riktigt diskbänkar och kokplattor som håller på att gro igen.

På fritiden dricker de som har åldern inne öl på den lokala baren och talar om det som det råder brist på på skolan: män.

Hästinstitutet sänds i TV2 vardagar kl. 19.30 och 23.25.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.