Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Fantasy,Kriminalserie

Övernaturlig polisserie

8 jan , 2013, 20.51 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Några serier som på senare tid låtit sig inspireras av sagor är Once Upon a Time (ABC 2011–, i Nelonen) och Grimm (NBC 2011–) som börjar i Sub i kväll. Grimm rider som det hörs på namnet på bröderna Grimm-varumärket, men av första avsnittet att döma är denna inspiration mer fråga om ytlig etikett än nyskapande nytolkning. Exempelvis första avsnittets Rödluvantematik hanteras genom en pedofil som rövar bort småflickor klädda i rött. Sådana berättelser behöver man inte blanda in Rödluvan för att berätta, kan man tycka, det görs inom kriminalgenren hela tiden.

Men det nya Grimm vill servera är mötet mellan kriminal- och fantasyserien. Vi möter här inget mindre än ordinärt polisarbete i en värld med övernaturliga inslag. Mordutredaren Nick Burkhardt (David Giuntoli) är en form av Buffy vampyrdräparen med polisbricka. Han härstammar från den mytiska släkten Grimm som besitter övernaturliga förmågor. I början av serien börjar Nick utforska all gammal kunskap om övernaturligheter som ärvts ner i släkten. Det är nämligen så att det bland människor lever varelser som inte är människor, utan en sorts varulvsliknande odjur. De ser ut som människor för de flesta, men Nick är en av få som har förmåga att – bokstavligen – se deras rätta ansikten (fula).

I sann superhjälteanda håller Nick förstås sina förmågor hemliga för omgivningen. Varken fästmön Juliette Silverton (Bitsie Tulloch) eller polispartnern Nick Burkhardt (Russell Hornsby) vet något. En förtrogen har han däremot i den nyfunne vännen Monro (Silas Weir Mitchell), en varulv, eller Bludbad som de kallas i serien, som inte utan framgång kämpar för att hålla sina onda impulser under kontroll.

Ja, det kanske framgår att det bland all kamp mellan ont och gott, också finns en del humor i detta. Spännande är det också tänkt att vara, men sällan är ju de mest explicita monstren de mest skrämmande.

Grimm sänds i Sub tisdagar kl. 22.00, repris lördagar kl. 0.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.