Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Lite om mycket

11 jan , 2013, 23.05 Malin Slotte

 

Bakom bilden är Yle Fems nya porträttserie om kända kulturpersonligheter. Titeln associerar till program som vill fördjupa den bild som finns av dessa personer i offentligheten. Redaktörerna för de olika delarna varierar, och först ut är Mi Wegelius porträtt av författaren Ulla-Lena Lundberg.

Redan i inledningsvinjetten – som inte är så spännande och modern – signaleras det att detta inte är en så påkostad och bearbetad satsning som det skulle kunna vara. Långsam och småmystisk pianomusik medan kameran smeker grönaktig oljemålning. Man kan förvirras att tro att målningen är Lundbergs, eftersom hon visar sig ha en bakgrund som bildkonstnär, men det är det troligen inte eftersom samma vinjett även används i övriga program.

I programmet reser Ulla-Lena Lundberg tillbaka till Kökar, där hon är född. Programmet är indelat i kapitel som systematiskt betar av olika aspekter av huvudpersonen: Kökar, Sibirien, Is, Afrika, kristendomen och målandet. Lundberg intervjuas i steril studiomiljö, något som kan te sig märkligt eftersom man bemödat sig om att resa till en plats för att spela in programmet. Hade det inte funnits en mera personlig miljö på Kökar? Över huvud taget hade miljön kunnat användas mera levande så att programmet fått större närvaro.

Intentionen verkar inte vara att vinkla, utan att göra en presentation som omfattar alla viktiga aspekter av huvudpersonen. Men för det blir en halvtimme för kort. I exempelvis finska Yles författarporträttserie är programmen en knapp timme långa. Det hade utan vidare även Ulla-Lena Lundberg hållit för och varit förtjänt av. Nu blir det i stället lite om mycket; många intressanta uppslag som man gärna hade hört mera om hastar förbi.

Senare avsnitt kommer att handla om poeten Lars Huldén, professor Dick Idman, professor Laura Kolbe, musikern Nina Åström, teaterregissören Milja Sarkola, konstkritikern Erik Kruskopf, filmregissören Dome Karukoski och historikern Laura Kolbe.

Bakom bilden sänds i Yle Fem fredagar kl. 18.30, repris torsdagar kl. 16.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.