Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När oljan kom till stan

24 jan , 2013, 20.16 Malin Slotte

 

Columbus i North Dakota är en stad vid kanadensiska gränsen i norra North Dakota som påstås vara så liten att den inte finns utmärkt på kartor. Wikipedia känner dock till den och en googling bekräftar det som påstås i dokumentären Columbus: Oil Rights and American Dreams från 2012. I ”staden” bor drygt hundra personer. Däremot är medelåldern inte fullt så hög som de intervjuade tror i dokumentären. I stället för 60–70 som de uppskattar den till var den år 2010 ”bara” 50.

Det oaktat är det en avsomnad ort det handlar om. Sedan 60-talet, då nästan 700 personer bodde i byn, har folkmängden rasat. En hel del har flyttat bort, och av dem som bor kvar är många äldre. Åldern är hög även på dem som medverkar i dokumentären.

Hoppet sätts till att man gjort oljefyndigheter i staden, och inga små sådana, utan bland de största i staten på senare år. Det här innebär att invånarna står och håller andan inför att oljecirkusen ska komma till stan. För dem som äger mark finns också hopp om att snabbt bli miljonärer.

Dokumentärens tema är med andra ord klassiskt; det handlar om hur man hanterar förändring, om vad som händer när det nya möter det gamla. Helt lätt och friktionsfritt går det inte.

De flesta medverkande är äldre män. Prästen är undantaget, men också hon är till åren, liksom de som besöker gudstjänsterna. Förutom en präst har även denna ort sin egen Elvisimitatör. Träffpunkter är baren och kafeterian där man inte precis satsat på trivsamheten.

Den filosofiska berättarrösten ger denna långsamt framlunkande dokumentär en sagoaktig prägel. Rösten är en äldre mans, och tillhör David Soul, musiker och skådespelare mest känd för sin roll som den smarta halvan i den populära 70-talsserien Starsky och Hutch. Det mest njutbara här är fotot, som lyfter fram den trista stämningen i denna håla men också ser skönhet i de ödsliga miljöerna.

Dok: Oljedrömmar i Columbus sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.