Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Blodet skvätter

25 jan , 2013, 16.46 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Gladiatorn Spartacus har inspirerat många författare och regissörer genom århundradena, och till de mer spektakulära versionerna torde Steven S. De Knights dramaserie Spartacus: Blood and Sand (Starz 2010) höra. Det säger en del att TV5, som inte brukar ha första tjing på de intressantaste nya tv-serierna, sänder den.

Det här är nämligen sällsynt rått och grymt. Lägg dessutom till en hel del naket och sex samt ett språk som kryllar av könsord och svordomar, och mången programinköpare torde få kalla fötter.

Spartacus är både omtumlande våldsam och komisk i all sin ogenerade överdrift. Det är en såpopera med långa, närgångna våldsscener där man för att utvinna maximal effekt ibland kör dödandet i slowmotion. Här finns en fascination för blod som flyger och skvätter och en barnslig glädje i teknikens möjligheter. För att riktigt imponera körs skvättet i slowmotion, ibland fryses bilden helt så att bloddropparna hänger i luften. Det är som om serien vill göra en gladiatorpöbel av oss alla.

Det är utan tvekan magstarkt, men också för enkelt att avfärda som enbart skräp. Här finns ett campvärde, men också något som engagerar i den enkla men raka intrigen, som har alla de klassiska ingredienserna: våld, död, kärlek, svek, hämnd. Och en ensam hjälte, en verklig slagskämpe, som gång på gång gör det omöjliga, för att inte säga otroliga. Det är självfallet ur kärleken till sin kvinna, som rövats ifrån honom, han får sin kraft.

Det här är en serie där männen är skäggiga och långhåriga muskelberg som mitt i vintern bär rustningar som avslöjar mer än de döljer. Kvinnorna är vackra, soluppgångarna kitschiga och den estetiserade älskogen sker i dämpad belysning.

Serien har producerats i tre säsonger, trots att Andy Whitfield som spelade Spartacus avled i Non-Hodgkins lymfom efter den första säsongen. TV5 sänder den oklippta versionen, därav sändningstiden efter midnatt och en åldersrekommendation på 18 år.

Spartacus sänds i TV5 fredagar kl. 0.10, repris Kutonen söndagar kl. 0.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.