Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Reportage

Våldtäkt i armén

31 jan , 2013, 16.46 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Sexuella övergrepp är ett stort problem inom den amerikanska armén. Var tredje kvinnlig amerikansk soldat uppskattas bli våldtagen under sin tjänstgöring. Det innebär 19 000 våldtäkter om året. Av dem anmäls bara 2 300.

Kvinnornas andel av det amerikanska försvaret är 14 procent, och kvinnor har kunnat göra militärtjänstgöring sedan år 1948. Under årens lopp har militären skakats av många sexbrottsskandaler, och år 2005 grundade försvarsdepartementet en enhet med uppgift att komma till rätta med problemet. Effektiviteten i detta arbete tycks vara otillräcklig.

I stället för att visa Kirby Dicks uppmärksammade och Oscarsnominerade långfilmsdokumentär The Invisible War från 2012 i sin helhet visar Yle en nerklippt halvtimmesversion i sin reportageserie Ögonvittnet. Vissa kritiker har ansett dokumentären vara en av fjolårets viktigaste filmer i USA.

Det har att göra med att den lyfter fram ett ämne som fått liten uppmärksamhet, även om problemet länge varit känt. I dokumentären träder våldtagna kvinnliga ex-soldater fram och berättar. De har fått betala med sin psykiska och fysiska hälsa, inte i strid, utan som en följd av de våldtäkter de utsatts för av manliga kolleger. Nu kämpar de för sin upprättelse i en civilprocess mot försvarsdepartementet. Det är svårt eftersom brott som sker inom det militära egentligen inte hanteras av det civila rättsväsendet, utan utreds internt, av befäl som inte sällan själva är förövare.

Programmet ger en bild av armén som en översexualiserad miljö med problematisk kvinnosyn. Befälen utövar makt genom att tvinga sina kvinnliga underordnade till sexuell underkastelse. Förutom de utsatta kvinnorna uttalar sig även olika experter och myndighetspersoner. Åtminstone den nerklippta versionen handlar mer om att beskriva problemet än att gå till botten med dess orsaker. En fråga som ofrånkomligt föds är: och hur står det till inom det finska försvaret?

Ögonvittnet: Arméns hemlighet sänds i TV2 torsdag kl. 20.00, repris söndag kl. 1.55.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.