Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Eliten har svaren

6 feb , 2013, 16.16 Malin Slotte

 

– Vi har fått många brev om programmets namn, ordet ”kultureliten” retar uppenbarligen många. Det är en spännande fråga: om man kan tala om fotbollseliten, kockeliten och finanseliten – varför sticker kultureliten så i ögonen? citeras programledaren Malin Jacobson Båth i pressinformationen om SVT:s nya kulturprogram Fråga kultureliten.

Det är en frågeställning som också tas upp i kvällens premiärprogram. Övriga tittarfrågor gäller ämnen som lycka, apokalyps, musikens härkomst, kontrapunkt, konståkning, offentlig konst, tips på studentpresenter och Strindbergs laktosintolerans.

Programmet vill vara ”ett klassiskt public service-program med kunskapen i centrum”. Det är fråga är en vidareutveckling av långköraren Fråga Lund (1962–2000), där forskare från Lunds universitet besvarade tittarfrågor. I Fråga kultureliten är ämnet begränsat till kultur och här sitter experter från olika kulturområden inför levande publik på Intima Teaterns scen i Stockholm. Panelen varierar från program till program, och i expertpoolen hittas personer som författaren Märta Tikkanen, författaren Stig Larsson, språkhistorikern Fredrik Lindström, modejournalisten Susanne Ljung och dramatikern Suzanne Osten.

Premiärprogrammet blir en något sval historia. Man kan sakna en viss kemi mellan paneldeltagarna, en passion som hade gjort diskussionen till den eggande trädgård av tankar och bildning som man hade hoppats på. Föga överraskande är det de med ordkonsten som specialitet som levererar bäst: Babel-programledaren Jessika Gedin svarar både klokt och stilistiskt elegant. Författaren-filosofen Lars Gustafsson är den enda som på riktigt verkar trivas på scenen och lyckas kombinera bildning med personlighet när han grymtar fram sina upproriska kvickheter.

Förutom att programmet kan ses på nätet i SVT Play visas det i Yle Fem/SVT World på torsdag klockan 15.

Fråga kultureliten sänds i SVT2 onsdagar kl. 23.15, repris i SVT World torsdagar kl. 15.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.