Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling

Låtarna i UMK

7 feb , 2013, 23.19 Malin Slotte

 

Det står mellan två ballader och ett visuellt schlagernummer på lördag, när Finland utser sitt bidrag till Eurovision Song Contest i maj. Nivån har tydligt höjts från i fjol. Det är som om man verkligen ansträngt sig för att få fram ett kommersiellt och internationellt gångbart bidrag i år, i stället för att producera hits för Radio Suomi. Det finns en hel del intressant i kvällens startfält, problemet är som vanligt att dessa styrkor är utspridda mellan bidragen, ingen har riktigt hela paketet.

YouTube Preview Image

Den som ändå kommer närmast perfektion, och torde ha bästa förutsättningar för att ta sig vidare i Malmö, är fjolårets Idolsvinnare Diandra Flores. Låtsnickeriet i hennes ballad är proffsigt och slipat. Det är helt enkelt en låt som man mycket väl står ut med att lyssna på som sådan. Däremot är numret långt ifrån färdigt, framför allt borde man se över stylingen. Det finns ingen orsak att en 18-åring ska se ut som 35.

YouTube Preview Image

Som en representant för kvalitet och god smak har även Mikael Saari seglat upp som en förhandsfavorit. Hans ballad är betydligt svårare att ta till sig än Diandras. Jurygrupperna i Europa skulle säkert uppskatta hamrandet på ödesflygeln, violingnidandet och sångarens sensuellt aristokratiska air, men risken är stor att tv-publiken antingen somnar eller går och tömmer blåsan.

YouTube Preview Image

Finalens tredje vinnarkandidat är Krista Siegfrids som insett att sammanhanget inte är gravallvarligt, att det inte behöver vara fel med lite show, lätt överdrift och en flirtig glimt i ögat. Hon gör det bra och har kvällens kanske intressantaste scenutspel – tyvärr är låten svag, mer tjatig än catchig. Med tanke på Malmö är det däremot en fördel att bidraget har ett klart och tydligt koncept – bröllopstemat – med vars hjälp det kan profilera sig i mängden.

YouTube Preview Image

Med undantag för Elina Orkonevas tralliga sextiotalsbagatell är resten av startfältet rockgrupper i olika valörer.

YouTube Preview Image

En av kvällens starkaste låtar har unga Arion med sin dramatiska och ödesmättade eurovisionsmetall.

YouTube Preview Image

Lucy Was Driving kontrasterar en medvetet stolpig vers med euforisk refräng – där hade en intressantare artist kunnat lyfta en helt hyfsad låt.

YouTube Preview Image

Great Wide North både ser ut och låter som irländare. Det är melodiöst om än inte så modernt.

YouTube Preview Image

Last Panda bjuder på sprallig gladpunk. Man förstår vart de velat komma, även om de inte är där.

Tävlingen för ny musik: Final sänds i TV2 lördag kl. 21.00, repris tisdag kl. 11.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.