Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju

Donner om sin värld

10 mar , 2013, 00.51 Malin Slotte

 

Diskret insmugen i tv-tablån är en intervjuserie med och om Jörn Donner. Intervjuare är Marko Kulmala som rest till fyra städer i världen tillsammans med sin huvudperson. Första staden är Stockholm (de senare Berlin, New York och Hong Kong) där de båda männen samtalar i Kungsträdgården och Filmstaden.

Någon imponerande produktion är detta inte. Största delen av budgeten verkar ha gått till flygbiljetterna, men även om det är visuellt anspråkslöst levererar intervjuobjektet bättre än vad intervjuaren ibland skulle förtjäna. Jörn Donner är helt enkelt bra på att prata, ämnet verkar spela mindre roll. Visserligen kallas Kulmala i programinforationen för samtalspartner i stället för intervjuare, men det är kanske det som är problemet. Intervjuare som vill snacka själva och vara smarta är ofta problematiska. I det här fallet vill Kulmala dessutom uppenbart vara polare med Donner. Det blir onödigt inställsamt när han hörbart sitter och hummar med och ibland till och med ivrigt instämmande fortsätter på Donners resonemang.

I första avsnittet förundrar sig Kulmala över det märkliga i att Sverige är ett kungadöme. Efter lite chitchat av allmängodsnatur om detta samt Sverige i störta allmänhet blir det filmsnack, och rätt snart glider diskussionen in på jämförandet mellan nationer av typen varför är Sverige alltid bättre än Finland? Donner har även teorier om detta. Sedan skäller Donner ut kritikerkåren som han med några få undantag anser vara en samling självförhävande besserwissers och misslyckade konstnärer. Som avrundning reflekterar han kring mediernas och journalistikens förändring under den tid han har varit verksam. Han har själv bland annat skrivit reportageböcker, och hävdar att det litterära reportaget som genre numera är utdött. Där hade det måhända varit på sin plats med en liten protest? Visst skrivs väl fortfarande reportageböcker? Ta till exempel Magnus Londen som byggt sitt författarskap på genren.

Neljä keskustelua Jörn Donnerin maailmasta sänds i MTV3 söndagar kl. 14.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.