Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

I kväll är det #melfest

9 mar , 2013, 15.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Sverige ska nog inte räkna med någon hög placering i Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Nivån på den svenska uttagningen har varit lägre än på länge, och ett bidrag med lika stark genomslagskraft som exempelvis Euphoria eller Popular finns helt enkelt inte bland kvällens finalister.

Den 17-åriga visual kei-rockaren Yohio väntas vinna i kväll, och är också det strategiskt bästa valet. Låten i sig är hyfsad men inte jättestark mjukrock – den påminner lite om Cool Vibes, Schweiz bidrag som kom åtta 2005. Artisten är med sitt docklika mangautseende intressantare än låten. Han representerar en japansk subkultur som hyllar feminint utseende hos män. Annorlunda och hittills osett i eurovisionssammanhang.

Störst konkurrens har Yohio i Ralf Gyllenhammar, vars genre också är mjukrock av det melodiösa slaget. Ralf hamrar på sin brinnande flygel och slår Yohio med hästlängder i fråga om röstresurser när han ger hals i sin pampiga rockballad. Men så är det det visuella då: vad har en 46-årig skäggig småstadsraggare att lägga emot ett näpet mangaväsen i det här sammanhanget?

Ungdom och varierande grad av pojkaktig nätthet har däremot tävlingens drös av flickidoler. Ulrik Munther är den med den bästa låten och det starkaste artisteriet i den här gruppen. Närmast hans arenapopbidrag ligger Robin Stjernbergs bleka radiopop, medan Anton Ewald och David Lindgren satsar på koreograferad men inte tillräckligt effektiv eurodisco.

Årets enda kvinnliga finalist (!) är bluesrockaren Louise Hoffsten, vars låt behagligt smeker trumhinnan och säkert kommer att ha ett liv efter denna tävling – men som eurovisionsbidrag hävdar den sig inte. Anonymast av alla finalister är ändå rockbandet State of Drama med sin nittiotalstryckare, som säkert är hur okej som helst på radio men ointressant på scen.

Årets låga nivå innebär att två riktiga bottennapp tagit sig till final. Vi har farbrorkvartetten Ravaillacz ledd av guldstrupen Tommy Körberg som slösar sin talang på pinsam svensk töntschlager. Och vi har pajasartisten Sean Banan som fiskar barnröster iklädd bland annat blöja.

Melodifestivalen 2013: Finalen sänds i Yle Fem i kväll lördag kl. 21.00, repris SVT World söndag kl. 11.30.

, , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.