Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Vantrivseldeckare

19 mar , 2013, 20.47 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Lämpligt till påsk sänder Yle Fem den fyrdelade isländska kriminalserien Tími Nornarinnar från 2011. Handlingen utspelar sig nämligen i påsktider, i småstaden Akureyri på norra Island. Dit har kriminalreportern Einar (Hjalmar Hjalmarsson) mot sin vilja förpassats till ett minimalt arbetsrum för att kvällstidningen han arbetar på ska få fler läsare i norr. Hålan sysselsätter inte en kriminalreporter på heltid, så Einar tvingas smaka på tillvaron som lokaltidningsreporter och motvilligt göra trevliga gatugallupar och rapportera om trivialiteter som bortsprungna hundar.

Men så ramlar en direktörsfru med svindel – i en inte helt övertygande scen – i vattnet under en forsfärd och omkommer. Snart börjar en mörkare sida av småstaden med droger och spänningar mellan etniska grupper framträda. Och dessutom håller några gymnasieelever på att sätta upp en teaterpjäs. Det är snöiga landskap, och raka landsvägar på vilka Einar och hans lesbiska fotograf Jóa (Inga Maria Valdimarsdóttir) kör runt i något som påminner om en likbil. Under många och långa bilfärder lägger Einar ut texten om det isländska samhället och dess ekonomiska megalomani. Han är självfallet medelålders, frånskild och nykter alkoholist – finns det över huvud taget manliga huvudpersoner i kriminalserier som inte är det?

Av första avsnittet att döma är det här ingen rafflande action utan stillsamt puttrande vardagslunk, en frustrerad tristesskildring pepprad med långsamt framträdande missförhållanden, samhällskritik och lågmäld humor. Det tar sig efter hand och är på många sätt intressant, även om det som tv-seriehantverk betraktat är rätt klumpigt gjort.

Serien bygger på Árni Thórarinssons roman Häxans tid, som kom på svenska 2012, och utsågs till bästa isländska kriminalroman 2005. Boken är Thórarinssons fjärde om journalisten Einar, och hittills den enda som översatts till svenska. För regin står den isländska filmprofilen Fridrik Thor Fridriksson.

Häxans tid sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.