Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tillbaka till högstadiet

8 apr , 2013, 11.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I somras fick Kati Juurus en inbjudan till en klassträff, 33 år efter att hon år 1979 gick ut nian vid Stenängens högstadium i Karleby. Hennes spontana reaktion var att inte gå, men som journalist beslutar hon sig för att gå i alla fall och göra en dokumentär om det. Idén är inte unik, det har gjorts reportage om klassträffar förr, vilket inte betyder att ämnet behöver vara uttömt.

Klassträffar är ambivalenta på många sätt. Då om någonsin tvingas man möta sitt förflutna, den man varit och den man blivit, och mäta sina egna framgångar och misslyckanden mot andras.

Vi får se dessa snart femtioåringar stelt krama varandra när de återses, skapa ny samhörighet genom att skämta och skratta om gamla minnen, och småberusat lossa på munlädret under middagen på segelpaviljongen. Och klassens ledare och clown faller in i sin gamla jargong att kommentera kvinnors kroppar. Juurus intervjuar också några personer enskilt före träffen, då hon försöker gå in på det som var svårt under skoltiden. De sexuella övergrepp pojkarna utsatte flickorna för, och mobbningen som förekom. Bland klassens mobbade kommer den som kommit över mobbningen till träffen, och förvånar alla med sin framgång och sitt nya sociala jag, medan den som inte klarat av att gå vidare stannar hemma och heller inte vill medverka i dokumentären. Juurus talar både med mobbare och mobbade, men får egentligen rätt lite ut av dessa. Den mobbade säger att hon inte minns att hon blev det, och mobbaren är förvånad över att hans beteende uppfattades så.

Juurus högstadieklass var också speciell på det sättet att den var den första grundskoleklassen i Karleby som gick ut högstadiet. När grundskolan infördes sammanfördes barn från olika samhällsklasser i samma skola. Tanken var att alla skulle ha lika möjligheter att fortsätta studera. I dag är klasskillnaderna tydliga mellan de nästan femtioåriga tidigare klasskamraterna. En del är arbetare, andra har studerat och är framgångsrika.

Dokumentärprojekt: Klassträffen sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.