Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Bullrigt utan botten

17 apr , 2013, 01.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Paul Abbott anses vara en av de främsta brittiska tv-dramatikerna, och för serier som Clocking Off (2000–03) och Shameless (2004–2013) har han fått både pris och ros. Båda serierna har visats i Yle, och nu är det dags för den amerikanska versionen av Shameless (Showtime 2011–) att sändas i finsk tv – en version som av det första avsnittet att döma inte förvaltar författarens begåvning särskilt väl.

Shameless är inspirerat av Abbots egen söndriga uppväxt. Han var näst yngst i en syskonskara på åtta. Efter att båda föräldrarna lämnat familjen togs syskonen om hand av hans sextonåriga gravida syster. Ett misslyckat självmordsförsök ledde till att Abbott blev inlagd på mentalsjukhus, varefter han placerades i fosterfamilj och så småningom upptäckte skrivandet.

Abbott känner med andra ord den sociala misär han skildrar. Shameless handlar om sexbarnsfamiljen Gallagher och i den amerikanska versionen är handlingen förlagd till Chicago. Någon mamma finns inte, och pappan är en egocentrisk suput som mest ligger avslocknad på golvet när han är hemma. Den tjugoåriga storasystern får agera reservmamma och ta hand om sina fem yngre syskon: den strulige A-studenten, skåpbögen, den omhändertagande lillasystern, den våldsamme lillebrodern och en baby som är den enda svarta medlemmen i en i övrigt vit familj.

Abbott är i alla fall inte sentimental när han skildrar denna underklass, utan silar handlingen genom den skruvade komedins filter. I en miljö full av fattigdom och sociala problem placerar han upptåg och en samling oborstade karaktärer som svär, dricker, tar droger, har utsvävande sex och rör sig utanför lagens råmärken. Seriens tredje säsong sänds just nu i USA, och det är möjligt att den tar sig efter hand, men i första avsnittet vill inte karaktärerna riktigt engagera, liksom det heller inte fungerar särskilt bra som komedi.

Shameless sänds i Sub onsdagar kl. 22.00, repris fredagar kl. 23.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.