Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Säg farväl till dessa

6 maj , 2013, 21.15 Malin Slotte

 

Nu är vi framme vid den andra semifinalens bidrag. Vi börjar med bottennappen, bidragen vi osentimentalt vinkar hejdå till redan nu.

YouTube Preview Image

Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – Identitet

En monotont skanderande melodi, pampiga stråkarrangemang och gitarrsolobriljerande. Med de knepen försöker Albanien få oss att smälta som en vaxsoldat. Det handlar om Balkanrock, en genre som väl aldrig gått hem i Eurovisionen eftersom den brukar vara så monumentalt ointressant både musikaliskt och scenmässigt. Och inte lär det gå lyckligare denna gång.

YouTube Preview Image

Armenien: Dorians – Lonely Planet

Armenien är tillbaka i tävlingen efter att i fjol ha vägrat att åka till ärkefienden Azerbajdzjan. Comebacken firas med att man köpt in en låt av ingen mindre än Black Sabbaths gitarrist och låtskrivare Tony Iommy. Kan man inte riktigt se framför sig hur Ozzy nobbat den här låten genom att irriterat sluddra: ”I won’t do that shit!”? Varvid Tony Iommy stuvat undan låten längst ner i arkviet. Men så ringer Armenien och Tony gräver fram den igen och skrattar hela vägen till banken. Ungefär så tror jag det gick till när det här eländet hamnade hos Armenien. Ett gravt felköp med andra ord. Tråkig video är det också.

YouTube Preview Image

Israel: Moran Mazor – Rak Bishvilo

Ja-a, var ska vi börja? Hon sjunger bra. Men i övrigt: denna klagosång är en bedrövelse, den gnisslar på i sitt balladspår, är trög och tungrodd, för att slutligen spåra ur i ett formlöst ylande. Och sedan, snälla, människan är bara 21 men har fåtts att se ut som … en mora. Sjöjungfruklänningen i skiddräktsstil och urringningen ända ner till naveln drar uppmärksamheten till sig av fel orsaker. Jag tycker Moran Mazor ska börja med att sparka sin stylist!

YouTube Preview Image

Lettland: PeR – Here We Go

Ibland ges unga, okända band möjligheten att uppträda på scenen på stadens torg eller i köpcentrum. Det är den första låten de skrivit själva och det är ett stort ögonblick. De är laddade och de är tända, men engagemanget är större än låten och den glesa publiken består mest av skolkamrater och föräldrar. Så känns Lettlands bidrag till Eurovisionen i år. Det är semifinalens värsta låt och hela tävlingens jumbo. Rap till helt värdelös refräng. Ren rappakalja.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.