Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Till final tack

9 maj , 2013, 15.50 Malin Slotte

 

Nu är vi framme vid de låtar i den andra semifinalen som inte nödvändigtivs är självskrivna finalister men som jag stenhårt håller tummarna för att tar sig vidare.

YouTube Preview Image

Finland: Krista Siegfrids – Marry Me

Finland har ett intressantare bidrag än på många år. Man måste gå tillbaka till Lordi 2006 – och före det var väl närmast ett vakuum – för att hitta ett bidrag som var ett Fenomen på samma sätt som Krista Siegfrids är det. Marry Me är inte bara en låt, den är ett koncept, en berättelse som ingår i ett sammanhang. I och för sig har berättelsen ändrat inriktning sedan UMK. Då var det frieriet och pojkvännen som var bakgrundshistorien. Team Ding Dong har fattat att ingen i Malmö bryr sig om huruvida Janne Grönroos tänker fria eller ej. I stället har man valt att testa regelverkets gränser med en flickkyss som nog många kommer att se som ett statement för samkönade äktenskap. Det är förstås en ytterst smart kupp för att väcka uppmärksamhet och förvandla låten till en snackis. Hur går det i semifinalen då? Fortfarande kan inget tas för givet. Marry Me kan bli det där bidraget som alla minns från ESC 2013 men som överraskande nog ändå inte gick vidare. MEN, noteras bör, att i fjol var Pernilla Karlsson, som hade ett betydligt mer nedtonat och lågmält bidrag, bara två placeringar från att gå vidare från sin semifinal. Krista å sin sida intar scenen med buller och bång, och bjuder i bästa fall på en av kvällens häftigaste shower. I så fall är hon ostoppbar.

YouTube Preview Image

Grekland: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol is Free

Kluriga Grekland, försöka luras så där! Få oss att tro att det är någon gammal folkvisa de kommit dragande med. Eventuellt snapsvisa. Men så speedas tempot upp och fram kliver en grupp grekiska hipsters i kilt – coolaste killarna i stan – och kör etnorock på högvarv. Jag kan inte grekiska, men så mycket förstår jag att detta måste vara någon sorts (ironisk) kommentar till det ekonomiska läget i landet. Rätt uppfriskande faktiskt, och jag tror inte finalplatsen kommer att sitta hårt åt.

YouTube Preview Image

Ungern: ByeAlex – Kedvesem (Zoohacker Remix)

Den här trivsamt framlunkande melodipärlan, en sorts modern vispop skulle jag definiera den som, kommer att få det stentufft på scen i Malmö – det kan man också misstänka av att förhandsvideon är animerad och man inte får se röken av artisten för att kunna bedöma hans kompetens och utstrålning. Men jag gillar låten. Mer och mer. Den sitter fint i örat. Kan uppfattas som alltför lågmäld och underlig för att ta sig till final, men finge jag bestämma gick den vidare.

YouTube Preview Image

Rumänien: Cezar – It’s My Life

Ingen final utan Rumänien! Europa går miste om stor underhållning i så fall. Musikaliskt är detta eurotrash av värsta sort; det är kastrattenoren som kråmar sig och ger hals i förtvivlad opera som är obetalbar och fullständigt makalös. Sann Eurovisionsunderhållning. Missa inte!

YouTube Preview Image

Bulgarien: Elitsa Todorova, Stoyan Yankulov – Samo Shampioni (Only Champions)

Det här paret kom femma när de senast representerade Bulgarien i Helsingfors 2007, och även i år är de en av mina favoriter. Här finns spelglädje och något som fastnar vare sig man vill det eller inte. Det är både mysko och lättillgängligt. Här finns en del knäppa och kul detaljer: trummandet är befriande, och det är festligt när de slår trumpinnarna mot varandra – men priset tar ändå säckpipan! Jag vill verkligen inte vara utan Bulgariens uppiggande trumslagaretno i finalen.

, , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.