Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Skumma ESC-poäng

21 maj , 2013, 19.42 Malin Slotte

 

Eurovisionen lämnar oss inte i fred. Detta trots att ämnet efter lördagens urladdning känns som att efter trettondagshelgen öppna ett kylskåp fullt av gamla julmatrester. Nu verkar det vara något skumt med Azerbjadzjans röstningssiffror. Både misstankar om mutförsök för att köpa sig röster och en eventuellt mystiskt försvunnen tiopoängare till grannen Ryssland är i omlopp. Det senare har tydligen diskuterats på högsta politiska nivå mellan länderna och ska nu utredas.

Rätt ska vara rätt, ändå ter sig det hela en smula komiskt. Att muta sig till röster i ESC, hur patetiskt är inte det, om det stämmer? Och vilket riskabelt slitgöra det måste vara att försöka köpa röster. Kan det verkligen vara värt besväret och risken att bli avslöjad? Och borde Tuomioja ta sig ett snack med sina kolleger i grannländerna, som inte heller gav Finland en endaste poäng i finalen (för visst var det väl skumt med Sverigefinländarnas uteblivna stöd där)?

Ursäkta ordvitsen, men personligen köper jag Azerbajdzjans andraplacering i år. För mig är den fullt trovärdig, de hade kvällens finaste scenshow. Men det sår misstankar om det som vissa faktiskt tidigare antytt – att landets seger 2011 inte nödvändigtvis var helt rent spel. En koll i ESC-statistiken visar att Azerbajdzjan vann med den minsta marginalen till tvåan sedan 2004 – 32 poäng vilket är relativt lite i ESC-sammanhang. Det här bevisar förstås ingenting, men efter den senaste tidens rapporter börjar man förstås undra vad som egentligen pågår i poänggivningens kulisser.

Det är inte första gången Azerbajdzjans sätt att sköta röstningen i ESC uppmärksammas. Bland annat SVT:s Uppdrag granskning har rapporterat om att landet för några år sedan tog in personer som röstat på grannen och ärkefienden Armenien för förhör. Armenien och Azerbajdzjan är det främsta exemplet på grannar som inte röstar på varandra i ESC. I år gav ingetdera landet det andra en endaste poäng, och när det andra landets bidrag spelas på Euroclub rapporteras man sluta dansa och gå av dansgolvet. Armenien deltog heller inte i ESC i Azerbajdzjan i fjol.

I så fall är grannröstande att föredra, och egentligen också ganska oundvikligt. Det är fel att kalla det korrupt, det är rätt naturligt att man är mer nyfiken på och mottaglig för sina grannars bidrag. Därför är 1–12-poängskalan så viktig i ESC. Millimeterrättvisa går förstås inte att uppnå, det finna alltid de med fler grannar än andra och en sådan etnisk mix i befolkningen att det gynnar dem i ESC, men skalan bidrar till att sprida poängen och förhoppningsvis sålla fram en vinnare på ett mera rättvist sätt.

På skoj har jag tittat på hur tolvpoängarna fördelades i år. Mönstret är tydligt. Det är till grannen med den bästa låten tolvan oftast går. Så här fördelades tolvorna:

Vinnaren Danmark framstår faktiskt som ett undantag med sina åtta tolvor från Makedonien, Frankrike, Island, Irland, Italien, Serbien, Slovenien och Storbritannien. Tydlig västlig lutning är det ändå.

Tvåan Azerbjadzjan fick faktiskt två tolvor fler än Danmark, eller tio stycken, och här väger det över åt öster igen: Österrike, Bulgarien, Georgien, Grekland, Ungern, Israel, Litauen, Malta, Montenegro och Ryssland.

Också trean Ukraina fick sina fem tolvor från grannskapet: Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Kroatien och Moldavien.

Och fyran Norge var de tre nordiska grannarna Danmarks, Sveriges och Finlands favorit, medan Italien fick sina tre tolvor av Albanien, Spanien och Schweiz.

Därtill plockade Ryssland hem sina två tolvor av Estland och Lettland, och Grekland sina lika många av Cypern och San Marino.

Belgien och Nederländerna utbytte varsin tolva, medan Vitryssland var Ukrainas favorit. Rumänien gav Moldavien, som sjöng på rumänska sin tolva, och Norge gav sin tolva broderligt till Sverige. Nästan mest oväntad i sammanhanget känns Tysklands tolva till Ungern.

Medan vi nu är i farten och läser poängtabeller kan det vara på sin plats att punktera antagandet att kyssen avskräckte homofoba öststater från att rösta på Finland. I finalen kammade Finland hem sina tretton poäng från den västligare delen av Europa, men i semifinalen droppade faktiskt följande poäng in: Albanien (1), Azerbajdzjan (3), Frankrike (7), Tyskland (3), Ungern (5), Island (7), Israel (1), Lettland (8), Malta (1), Norge (8), Rumänien (3), San Marino (7), Spanien (8) och Schweiz (2).

Detta ska jämföras med poänggivningen i finalen då följande länder gav Finland poäng: Danmark (2), Frankrike (3), Tyskland (1), San Marino (3) och Israel (4). Varken Lettland, Norge eller Spanien som i semifinalen gav åttor till Finland hade en endaste poäng över till Krista under finalkvällen. Något hände där, men vad?

Bilder: Sander Hesterman (EBU), Dennis Stachel (EBU).

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.