Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor

Helt okej stämning

1 jun , 2013, 21.59 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Svenskkurdiske Özz Nûjen (född 1975) är en av Sveriges mest kända ståuppkomiker som ofta figurerar i olika humorsatsningar på tv. Han är med andra ord en i gänget i den svenska humoreliten. I kväll visar SVT hans första egna helkvällsshow Dålig stämning som han turnerade med i Sverige 2012.

Föreställningen inleds med klippet då kungen på sin årliga pressträff under älgjakten kommenterar otrohetspåståendena i boken Den motvillige monarken med de vid det här laget legendariska orden ”vi vänder blad”. Klippet visas i sin helhet, en tafatt vinglig monolog på sex minuter där det mest eldfängda är inbäddat i mitten.

Därefter gör Nûjen entré signalerande konservatism iklädd proper vit skjorta och randig slips. Han börjar med att dissa den kvinnliga publikens utseende, för att övergå till att häckla det utseendeideal för kvinnor som exempelvis råder på sociala medier: magerhet och plutläppar. Dålig stämning? Tja, åtminstone en unken bismak. Özz anser säkert att han angriper osunda ideal – men man kan också se det som ett alibi för att än en gång ta sig rätten att kommentera kvinnors utseende.

Lyckligtvis tar det sig, särskilt mot slutet. Özz Nûjen når inte upp till samma nivå som en annan svenskkurdisk ståuppkomiker, Soran Ismail, vars föreställning Resan fortsätter visades i SVT i december. Det var å andra sidan lysande ståupp i toppklass (finns på Youtube, kolla för allt i världen in!). Nûjen ligger i klassen under, som är högst sevärd den också. Värderingsmässigt framstår Nûjen som en mainstreamsosse (pro jämställdhet, anti monarki), i jämförelse med exempelvis den nyliberalt ettrige kollegan Magnus Betnér. Det är – som så ofta – i det politiska det bränner till mest, i stunderna då skrattet fastnar, som i kritiken av den svenska vapenexporten, och när han minns sin reaktion på massakern i Utøja: må det bara inte vara en muslim!

Özz Nûjen: Dålig stämning. Yle Fem/SVT World 22.30, repris måndag 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.