Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Leonardo da Vilhu

3 jun , 2013, 23.56 Malin Slotte

 

Ett tips på ett intressant utflyktsmål i närmiljön i sommar är Leonardo da Vilhus skulpturpark i Sottungsby i Vanda. För reklam för parken kan konstnären, som egentligen heter Risto Vilhunen (född 1945), tacka Jean Bitar som gjort kvällens långfilmsdokumentären Jumalainen valo. I sådana termer resonerar dock knappast Risto Vilhunen vars liv inte verkar styras av kommersiella intressen.

I dokumentären kallar Vilhunen sig skämtsamt för kommunist, eftersom han skänkt bort det han äger till samhället. Förutom att han själv är verksam konstnär i traditionell renässansanda, är han en flitig konstsamlare. I hans samling ingår tusentals verk av både utländska och inhemska mästare samt hundratals ikoner. Konstsamlingen har han donerat till sin födelsestad Kuopio, medan Vanda stad fick ikonerna.

Dokumentären är ett porträtt av en rolig och originell gubbe, som med sitt krulliga skägg och sin röda toppluva påminner om en trädgårdstomte där han drar fram i sina Sottungsbylandskap. Han håller till i sitt vackra ateljéhem, rör sig mycket i naturen (skidturen han gör iklädd en fotsid illerpäls från 1800-talet hör till höjdpunkterna) och bär med jämna mellanrum hem nya fynd från auktionsfirmorna i Helsingfors. Han luftboxas explosivt lekfullt med alla män han möter och sticker inte under stol med att han i vissa perioder i livet går in i alkoholdimmorna.

Dokumentärprojektets långfilmsdokumentärer tar upp anspråksfullt mycket av tittarens tid – oftast skulle de vinna på att visas i mer humana entimmeslånga tv-versioner. Jumalainen valo är inget undantag, men den fungerar också i sin längre version, även om inte så mycket mer händer än att filmaren följer konstnären i hans vardag åren 2008–2011. Det är Vilhunens färgstarka person som bär det hela, och han verkar leva ett ensligt men aktivt liv i en miljö som han själv skapat både inomhus och utomhus.

Dokumentärprojekt: Gudomligt ljus sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.