Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Ett läskigt kråkslott

11 jun , 2013, 18.12 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En tv-serie som man väntat på att skulle dyka upp i rutan här är American Horror Story. Denna skräckserie har nominerats för både Emmy och Golden Globe, och tog hem priset i birollsklassen (Jessica Lange).

Serien är gjord med filmisk närvaro i berättandet, men uppfyller inte helt förväntningarna. Den fläskar på med en rejäl dos av skräckrekvisita: Vi har ett läskigt kråkslott där folk dött som flugor genom historien, självfallet mörkt och dunkelt och försett med en mystisk källare med döda spädbarn i formalinburkar.

Huset köps billigt av en dysfunktionell trepersonersfamilj som bara väntar på att få börja kollidera sina egna personliga trauman med alla spänningar som redan sitter i väggarna. Pappan är psykiater och har varit otrogen. Frun som börjar närma sig klimakteriet har gått igenom ett missfall och kämpar med att förlåta sin makes svek. Den tuffa, självdestruktiva tonårsdottern får det inte lätt i sin nya skola, men är inte typen som tar skit från mobbare. Hon blir bekant med faderns patient, en potentiell skolskjutare.

Här ska då familjen göra en nystart, men de får besök av sina egendomliga grannar – som man kan misstänka är någon form av spöken. Det är den diviga gamla skådespelerskan (Lange) i sjuttiotalskläder som stiger på med sin utvecklingsstörda dotter vars mantra till alla som går in i huset är: ”Du ska dö här”. Det är en hushållerska som för kvinnorna i huset ser ut som en gammal nucka, men för herrn visar hon sig som en ung, sexig förförerska. Och det är en enögd man med halva ansiktet brännskadat som står och glor in genom fönstret.

En hel del bisarra typer med andra ord; ofta är det mer komiskt än otäckt, och ja, lite sökt även. Skräck är en svår genre, infantiliteten lurar ständigt kring hörnet.

Serien har gjorts i två fristående säsonger, och en tredje är under produktion. Bakom serien står Ryan Murphy och Brad Falchuk som tidigare bland annat gjort Nip/Tuck och Glee.

American Horror Story sänds i Sub tisdagar kl. 23.00, repris lördagar kl. 1.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.