Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Det mörkaste i oss

14 jun , 2013, 17.43 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Hur identifierar man en mördare? Man gäspar, och ifall den andra personen inte smittas att gäspa själv är den en empatilös psykopat.

Med dylika slutledningar jobbar mordutredaren John Luther (Idris Elba) i den psykologiska thrillerserien Luther (BBC 2010–). Luther är en av dessa geniala mordutredare som går mycket på intuition. I seriens pilotavsnitt är han tillbaka på jobbet efter ett psykiskt sammanbrott. Han jobbar med de riktigt råa fallen vid Londonpolisens mordrotel.

Första fallet han tar itu med efter sjukskrivningen handlar om ett äldre par som avrättats i sitt hem. Efter att han gjort gäsptestet är han övertygad om att han hittat mördaren, som är för slug för att sättas fast, och det blir bara början på spelet mellan Luther och den som i serien ska bli hans egen lilla otäcka stalkerpsykopat. Kanske för att de har vissa gemensamma drag, även om de – för det mesta – spelar på varsin sida om det normalas, lagligas och etiskas gräns.

Psykopaten är ett geni som doktorerade som trettonåring på fenomenet svarta hål. Luther själv är som ett koncentrat av mörk, kraftfull energi. Han är dyster och labil och bär på ett raseri som är som en tickande bomb, och det är denna sida av hans karaktär som är det intressantaste i det som i övrigt verkar vara en smått klichétyngd dussinkriminalare.

Främst rasar Luther över att frun lämnat honom för en annan man. Han envisas med att söka upp henne för att prata, och i vanmakt slår han sönder saker. När inte relationen med frun ältas, katt-och-råtta-leks det i bästa film noir-anda med den narcissistiska femme fatalen.

Elba fick en Golden Globen för sin roll som Luther. Han är kanske främst känd från den oerhört ansedda kriminalserien The Wire. Manusmässigt är Luther verkligen ingen The Wire. Det väger för lätt i sin fascination för psykopatiska överdrifter, och relationsältandet med exfrun saknar dramatisk tyngd. Det är snarare Elba som bär upp det hela med sin mörka karisma.

Luther sänds i TV2 fredagar kl. 22.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.