Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Schackgeni löser brott

16 jun , 2013, 20.47 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Endgame är en kanadensisk kriminalserie från 2011 där finessen och det egna bidraget till genren är att den som löser brotten är ett schackgeni. Möjligen är det här också en serie som kan intressera den som spelar schack, serien lär ha bemödat sig om att anlita experter för att få spelet och dragen att verka trovärdiga.

Vi som inte är så insatta i schackspelets intrikata finesser får inte lika mycket ut av det hela. Endgame framstår nämligen som en intrigmässigt mer än lovligt tunn skapelse. Lägg därtill till att intrycket är smått billigt eftersom handlingen utspelar sig i en enda miljö: på ett lyxhotell i Vancouver.

Det ryskbördiga schackgeniet Arkady Balagan (Shawn Doyle) lider nämligen av svår torgskräck efter att hans flickvän sprängts till döds i en bil. Så det arroganta geniet som ständigt går runt i en sidenmorgonrock vägrar lämna hotellet. Vi ser scener där han närmar sig dörren och blir vildögd och panikslagen medan allt börjar gå i slowmotion till tunga hjärtslag.

För att klara av att betala hotellräkningen börjar han därför lösa brott. Hans skarpa schackhjärna visar sig nämligen som gjord för detta. Han är van att tänka strategiskt, flera drag på förhand – vilket tydligen ska vara en fördel när man ska klura ut hur brott gått till. Hans metod är att spela upp tänkbara scener i sitt huvud, med karaktärer och repliker och allt. Greppet är något krystat.

I första avsnittet kidnappas en pojke av en man. Vi får hela tiden följa med vad pojken och mannen gör, samtidigt som schackgeniet sitter på hotellet och försöker se på det som hänt som en schackmatch. Det är en föga psykologiskt trovärdig skildring av hur ett kidnappat barn kan tänkas bete sig. Det värsta är ändå att det inte fungerar dramatiskt. Som tittare bryr man sig helt enkelt inte om hur allt hänger ihop. Intrigen är helt enkelt ointressant.

Föga överraskande lades serien ner efter en säsong.

Endgame sänds i Fox söndagar kl. 22.00, repris fredagar kl. 0.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.