Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Dag svartare än natten

19 jun , 2013, 18.15 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Varje säsong behöver ett beroendeframkallande tv-måste. Kan sommarens möjligen vara den norska komediserien Dag?

Ryktet som föregått serien har i alla fall varit löftesrikt. Dramakomediserien Dag (2010–) har varit något av en succé i Norge. Den har haft höga tittarsiffror på kanalen TV2, och blivit rikligt nominerad för det norska tv-priset Gullruten – skådespelarna Anders Baasmo Christiansen och Tuva Novotny kammade också hem statyetterna. När även svenskarna tog serien till sig när den sändes i SVT är man benägen att se Dag som ett genombrott för norskt tv-drama. Tv-dramatiskt har ju Norge inte levererat på samma nivå som grannländerna Sverige och Danmark.

Ändå är Dag inte en serie man genast faller för. Det krävs några avsnitt innan man vänjer sig vid smaken av denna beska brygd av absurt kryddad svart humor. Humorn är heller inte flabbkul utan av det mer lågmälda slaget. Men som relationsskildring betraktad är det uppfriskande pessimistisk och svartsynt. Greppet är i och för sig inte unikt, men Dag drar cynismen längre än de flesta, faktiskt så långt att man stundtals blir smått chockad.

Misantropin i serien personifieras av parterapeuten, Dag Refsnes (Atle Antonsen), en inbiten ensamvarg som när han inte jobbar helst stänger in sig i sitt hem för att slippa träffa folk. På jobbet har han ett råd som han upprepar till alla som söker hans hjälp: skilj er, ni kommer att bli så mycket lyckligare.

Några människor stör ändå Dag i ensamheten. Bästisen Benedikt (Anders Baasmo Christiansen) är en vandrande relationskatastrof som missbrukar både alkohol och sex och brukar övernatta på Dags tamburgolv. Klippan på jobbet är sekreteraren Malin (Agnes Kittelsen) som tjuvlyssnar på sessionerna. Men det är Dags syster som för honom samman med Eva (Tuva Novotny), en udda fågel även hon som verkar få detta isberg som knaprar valium ur Pez-figurer att smälta.

Dag har producerats i tre säsonger eller sammanlagt trettio avsnitt.

Dag sänds i Yle Fem onsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.