Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Sverige enligt Donner

20 jun , 2013, 17.03 Malin Slotte

 

Jörn Donner har vistats mycket i Sverige. Förutom att han haft förhållanden med svenskor har han varit VD för Svenska filminstitutet och skrivit i svenska tidningar. Redan när han 1973 gav ut Sverigeboken hade han planer på att göra en dokumentär om Sverige. Planerna förverkligades åren 1985–86 då Donner reste runt i landet och filmade det som blev kvällens långfilmsdokumentär, Brev från Sverige från 1987.

Ämnet för dokumentären är kort och gott Sverige, utan att avgränsas eller vinklas desto mer. Dokumentären är ett fragmentariskt lapptäcke av fenomen och personer som ringar in Sverige. Donner och hans filmteam har filmat miljöer i både städer och på landsbygden. Det blir besök på tullen i Trelleborg där invandrare fyller i ansökningar, i gränsstaden Haparanda, på en grekisk restaurang, ett fängelse, en kondomfabrik, en midsommarfest … Självfallet har statsminister Olof Palme och mordet på honom en viktig roll i dokumentären.

De intervjuade visas inte i bild då de intervjuas. I stället filmas personerna, om alls, då de tankfullt sitter och tittar in i kameran, medan man på ljudbandet hör intervjun, och även Donner som ställer frågorna och hummar mellan svaren. Det är ett säreget grepp, som förstås är medvetet, även om tidens tand gör att det eventuellt nyskapande och effektfulla i det inte längre riktigt kommer fram.

Intrycket är meditativt och ofta distanserat, dokumentären befinner sig sällan i händelsernas centrum, utan betraktar det som sker från sidan. Som under valrörelsen 1985 då bildmaterialet mest består av ryggarna i pressuppbådet. Under SVT:s valsändning visas en lång och till synes omotiverad sekvens ur kontrollrummet medan programledarna hörs prata.

Detta varvas med Donners inlästa speakrar, som håller en rätt neutral och saklig ton, med bara en gnutta donnersk sälta. Han konkluderar sitt Sverige med orden:

– Det finns inget land som passar svenskar bättre än Sverige.

Dok: Brev från Sverige sänds i dag torsdag i Yle Fem kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.