Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Drama,Film

Min syster mördaren

7 aug , 2013, 12.03 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det sägs att det i varje familj finns något som man tiger kring. I familjen i den franska filmen Jag har älskat dig så länge (Il ya longtemps que je t’aime) från 2008 är det stora tabut en syster som avtjänat ett femton år långt fängelsestraff för mord. När Juliette Fontaine (Kristin Scott-Thomas) släpps ur fängelset öppnar hennes yngre syster Léa (Elsa Zylberstein) dörren till sitt hem för storasyster. Detta trots att syskonen inte haft någon kontakt sedan mordet skedde.

Filmen håller in i det längsta inne med vad som egentligen har hänt, och dröjer också med att avslöja att det är sitt eget barn Juliette mördat. Det är mysteriet kring detta mest föraktliga brott som är spänningsmomentet i denna långsamt men känsligt berättade film. Så småningom ges ledtråd efter ledtråd till det som både tittaren och systern Léa undrar över, tills så fördämningarna slutligen öppnas och vi får veta hur det hela hänger ihop.

Förklaringen är i och för sig så pass förutsägbar att man kan gissa sig till den, och sensmoralen är välbekant: för att kunna gå vidare måste man göra upp med sitt förflutna. Men regissören Philippe Claudel får ändå bitarna att hänga ihop, och Juliettes tigande blir nöjaktigt trovärdigt; hon teg sig genom rättegången och särskilt i filmens början glider hon runt som ett uttryckslöst och frånvarande spöke. Men långsamt upptäcker också denna gråa varelse livet; genom systerns två adoptivdöttrar och en man som förstår henne.

Claudel, som även skrivit manuset, känner sitt ämne. Han har en bakgrund som lärare i fängelser och det var denna miljö som inspirerade honom att bli författare och sedermera även debutera som filmregissör med kvällens film. I filmen låter han även en av personerna ha en bakgrund som fängelselärare och förklara att skillnaden mellan dem som sitter inne och oss utanför är hårfin. Rollerna kunde lika gärna vara de motsatta.

Jag har älskat dig så länge sänds i Yle Teema i kväll onsdag kl. 21.45.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.