Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

Mannen som böjer skedar

6 aug , 2013, 11.56 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Pseudovetenskap är temat i augusti för Yle Teemas arkivserie Levande arkiv. Kanalen bjuder på tre program från 1970-, 1980- och 1990-talen som tar upp allt från paranormala fenomen och ufon till mirakelgörare.

Först ut i kväll är ett program från 1974 då den då 27-årige israeliske magikern Uri Geller besökte Finland. Han är fortfarande aktiv och påstår sig besitta övernaturliga förmågor som psykokinesi (förmågan att flytta föremål med tankekraft) och telepati (tankeläsning). Framför allt är han känd som mannen som förmår böja skedar med tankekraft. Under sitt Finlandsbesök gästade han Yles tv-studio i Böle för att i direktsändning visa upp sina förmågor. Man kan bara förställa sig hur uppmärksammat detta program måste ha varit i dåtidens Finland, då det bara fanns två tv-kanaler. Yle satsade också stort på Gellers besök. Kvällens utlovade långfilm fick flytta på sig.

Det svartvita programmet med Geller andas snarare spänningsladdad seriositet än lättsam underhållning. Fem män sitter kring ett bord. Förutom Geller själv, som stundtals lider av uppenbar prestationsvånda, är det programledaren Erkki Vihtonen, en tolk som tolkar från engelska till finska, och två buttra vetenskapsmän som ska verifiera och förklara det som sker. Publiken består av femtio handplockade vetenskapligt eller övernaturligt kunnande personer.

Efter att tittarna fått rådet att bära ner bordssilvret i källaren uppmanas även de att delta i experimenten som går ut på att få klockor som stannat att ticka och böja metallföremål. I studion finns en telefon dit tittarna kan ringa och rapportera hur det går. Trots att programmet är lökigt producerat innehåller det också stor spänning när Geller ta sig an uppdrag efter uppdrag, själv nervös och osäker på om han ska lyckas.

I de senare avsnitten medverkar bland andra ufoforskaren Rauni-Leena Luukanen och filosofen Esa Saarinen.

Uri Geller – undergöraren sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.55, repris fredag kl. 16.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.