Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

I sjuttiotalets tv-soffa

11 aug , 2013, 11.43 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Sommarens tema i Yle har varit sjuttiotalet. Satsningen kröns i kväll av en helkväll med äkta, inhemsk tv-vara från decenniet. Yle Teema har grävt i arkiven, låtit tittarna rösta på nätet och bullar nu upp med fyra timmar sjuttiotals-tv, som täcker allt från aktualiteter och en årsöversikt av sportåret 1972 till tv-drama och musikunderhållning. Det mesta i svartvitt.

Tv-mediet har förstås tagit sjumilakliv framåt i berättandet sedan sjuttiotalet, och mycket av kvällens utbud framstår i dag som charmigt komiskt. Den största skillnaden mellan sjuttiotalets tv och dagens tv verkar – åtminstone av kvällens utbud att döma – vara att televisionen på sjuttiotalet ville uppfostra sin publik, medan tv i dag är underhållning för hela slanten.

Aktuella tvåan från 1974 tar sig klockan 20.20 an alkoholkonsumtionen i landet, och här görs inte mycket för att paketera in budskapet i en mer tittarvänlig förpackning. Den allvarlige programledaren Leo Lehdistö läser upp hårdfakta från pappret med en vaggande drinking bird bredvid sig på skrivbordet, vilket varvas med intervjuklipp med talande huvuden i kostym, och faktiskt också ett besök i Purmo i Österbotten, en kommun med en sträng alkoholsyn. Berättande i form av bildsatta inslag var tydligen inget man sysslade med ännu på den här tiden. Det är mycket siffror och statistik som presenteras. Som grädde på moset får vi veta hur bra allt är i Sovjetunionen även när det gäller alkoholbruket och Kekkonen talar.

Inte heller tv-teaterföljetången Familjen Rintamäki klockan 21.55 är någon lättsmält historia. Den skildrar en småbrukarfamiljs vardagsbestyr och mycket vikt läggs vid vilka politiska sympatier personerna har.

Klockan 22.50 blir det sjuttiotalsunderhållning i form av ett program från siklöjfestivalen i Pielavesi 1972. Det inleds med en sång om – just det – siklöjor.

En tv-kväll från 70-talet sänds i Yle Teema i dag söndag kl. 19.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.