Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Snåla på existensminimum

24 aug , 2013, 13.04 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Hoarders heter en amerikanska realityserie som gått i Nelonen. Den gjorde underhållning av människor som maniskt samlade på saker och inte förmådde slänga något. Dagens seriestart Extreme Cheapskates verkar vara en liknande satsning, men denna gång handlar det om extremt sparsamma människor. Sättet att göra underhållning av ämnet må vara moraliskt problematiskt, samtidigt som det också är engagerande och berörande tv.

Första avsnittet handlar om Kate Hashimoto, en revisor med jobb som äger sin bostad i New York. Här finns alltså inga akuta ekonomiska skäl till varför hon lever så sparsamt som hon gör. Men Kate har blivit arbetslös förr, och bunkrar nu upp för eventuella sämre tider. All hennes fritid verkar gå åt till att samla ihop gratis det andra köper. Efter att hon torkat händerna i en pappershandduk på en offentlig toalett slänger hon den inte utan lägger den i handväskan för att ta hem och torka och återanvända. Kläderna tvättar hon genom att slänga in dem på golvet i duschen medan hon duschar. Hon har inte lagt en dollar på nya möbler i lägenheten; hennes lilla etta i Harlem är fullproppad av möbler hon hittat. Själv visar hon närmast stolt upp sin livsstil, också dess mest intima aspekter.

På ett plan ger serien tips om hur man kan dra ner sina levnadskostnader till ett minimum. Men vad en extremt sparsam livsstil innebär för ens sociala liv i ett samhälle där mycket kretsar kring konsumtion framgår när en kollega och hans flickvän kommer på besök och Kate bjuder på mat hon hittat i en soptunna. ”Vännerna” som hälsar på för första gången är öppet kritiska när Kate låter dem gå husesyn, och maten har de svårt att få ner. Gästerna tycker den smakar skämt, medan Kate hävdar att de inbillar sig för att de vet dess ursprung. Råkar Kates nuvarande eller kommande arbetsgivare se programmet riskerar hon onekligen ha nytta av sina besparingar.

Extreme Cheapskates sänds i TV5 lördagar kl 14.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.