Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

När det går riktigt snett

25 aug , 2013, 21.21 Malin Slotte

 

Morgonens radiodokumentär av Daniel Velasco har väckt stor uppmärksamhet i Sverige. Det handlar om ”Nora” som enligt överläkaren Ola Gefvert är det mest krävande vårdfallet i Uppsala län. Hennes historia går via fosterhem, vårdhem och psykiatriska kliniker.

Dokumentären följer henne under tre år och speglar turerna i samhällets försök att vårda henne – som nu i efterhand verkar ha varit allt annat än lyckade. I vissa fall handlar det om uppenbara felbeslut och klara missförhållanden. Doktor Gefvert, som hävdade att Nora var manipulativ och vars bemötande av sin patient ter sig arrogant i programmet, har tvingats lämna sitt jobb, men det råder delade meningar om dokumentären gjorde hans perspektiv och expertis rättvisa.

Det är i alla fall en smått otrolig historia som nystas upp. Om en självdestruktiv tonårsflicka från en söndrig familj som tillåts knarka, prostituera sig och rymma upprepade gånger när hon är inlagd på vårdhem. Även om vården kostar flera tusen kronor i dygnet verkar det inte finnas personal som övervakar ungdomarna. Hon gör flera självmordsförsök och spänns fast på psykiatrisk klinik. Hon blir våldtagen upprepade gånger – något som Gefvert för övrigt verkar ifrågasätta sanningshalten i.

När Velasco går igenom Noras våldtäktsutredning hittar han kontaktuppgifter till personer som ingen brytt sig om att förhöra. En av gärningsmännen visar sig plötsligt vara expolischefen och den hängivne ”feministen” Göran Lindberg, vilket kommer som en överraskning både för Nora och Velasco. Noras historia innehåller med andra ord ingredienser som påminner om Stieg Larssons deckarhjältinna Lisbeth Salander, något som även Yle nämner i sin undertitel till programmet. Denna dramatiska skildring av ett vårdsystems otillräcklighet är i alla fall minst lika effektivt berättad som Larssons bästsäljare.

Del två sänds samma tid om en vecka.

K3: Den fastspända flickan – Lisbeth Salander i verkligheten sänds i Yle Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl 11.03

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.