Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När fejk blir sanning

28 aug , 2013, 00.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens dokumentär ter sig både som ett infernaliskt experiment med människors religiösa känslor, och som en intressant programidé svår att motstå att förverkliga för den som kläckt den. Regissören Vikram Gandhi genomför en form av religiöst wallraffande när han låtsas vara en indisk guru. Han ordnar kurser för andligt sökande amerikaner som söker svar hos en religiös auktoritet på frågan hur de ska leva sina liv.

Det som först ter sig som ett mindre uppenbart fejkat Borat-spektakel – Gandhi låter håret och skägget växa, kallar sig Kumaré och lägger sig an med en indisk brytning – ter sig snart allvarligare än så. Det här är människor som törstar efter andlig vägledning, och hur platta självklarheter Kumaré än serverar dem fastnar skrattet i halsen. Man inser att det är dylika självklara sanningar som det finns ett behov av i dag. Och orden, ritualerna och gemenskapen betyder mycket för människorna – så hur i hela friden klarar Kumaré av att genomföra denna bluff? Och hur ska han slutligen kunna spräcka bubblan och avslöja sanningen – för det måste han, det ligger inbyggt i programidén?

Det är varken lätt att skratta åt dessa lättledda människor eller att avsky regissören. Dokumentären må vara etiskt problematisk, men samtidigt avslöjar den också vissa intressanta mekanismer i andlighet. Det är nämligen inte bara anhängarna som dras med i kulten, också Kumaré själv blir berörd av människorna han möter. Och egentligen utger han sig heller inte för att vara något annan än han är. Hans budskap är: ”jag är en vanlig man, alla kan vara sin inre guru”.

Dokumentären är den första i Yles nya Docventuressatsning, inom vilken tolv dokumentärer valda av Madventuresduon Riku Rantala och Tunna Milonoff visas under hösten. De introducerar varje film innan den visas, och efteråt blir det direktsänd studiodiskussion med en inbjuden gäst. Tittarna uppmuntras att diskutera ämnena som tas upp i de sociala medierna.

Docventures förevisar: Kumaré sönds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.