Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Musik,Såpopera

Den unga och den gamla

4 sep , 2013, 19.42 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Ta två countrystjärnor som är varandras motsatser. Den ena Rayna Jaymes (Connie Britton) är en åldrande countrystjärna som på sistone börjat få det motigt i karriären. Biljetterna till hennes konserter säljer inte längre lika bra. Därför kommer hennes skivbolag på att hon ska börja uppträda tillsammans med Juliette Barnes (Hayden Panettiere), en ny ung countrystjärna på uppåtstigande. Juliette sjunger kanske inte klockrent, men är rasande snygg, och hennes ytligt tralliga popcountry säljer som smör. Men Rayna vill för allt i världen inte stå på samma scen som den bortskämda divan Juliette. Det är upplagt för drama.

Detta är utgångspunkten för den nya musikdramaserien Nashville. Som hörs på namnet utspelar den sig i countrymusikens huvudstad, i countrymusikindustrin bland countrymusikens branschfolk.

Det kanske låter både såpigt och töntigt. Vad beträffar såpafaktorn är det bara att medge: jo, den är tämligen hög. Men det bästa med såpor är ju att man tenderar att fastna i dem, vare sig man vill eller ej. Också Nashville är en serie som, mer tack vare än trots det såpiga upplägget, är lätt att dras med i. Det finns ändå en hjärna i berättandet som gör att det inte ekar alltför tomt.

En annan sak som kan tala emot serien är countrymusiken, som särskilt för oinsatta kan ha en töntstämpel över sig. Vissa kanske avfärdar den som amerikanernas motsvarighet till dansbandsmusik, och ser den som hopplöst ohipp. Men om det är något som den här serien gör så är det faktiskt att ge upprättelse åt countrymusiken, att visa på den själ och det hjärta den besitter när den är som bäst. Serien innehåller en hel del bra och berörande musik. Missa inte duetten i första avsnittet (kolla Youtubeklippet ovan!), då den unga sköra servitrisen Scarlett O’Connor (Clare Bowen) – en tredje huvudperson för övrigt – som länge satt sitt ljus under skäppan vågar visa vad hon går för som countrysångerska. Fint!

Nashville sänds i Nelonen onsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 23.25 och Liv söndagar kl. 23.00.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.