Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie,Tävling

Helvetet i restaurangköket

20 sep , 2013, 21.59 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det kan te sig som ett mysterium att någon frivilligt vill delta i realityserien Hell’s Kitchen. Med sin aggressivitet och sina brutala utskällningar samt tuffa konkurrens mellan deltagarna framstår den som något av realityseriernas värsting. Gordon Ramsay är den arge kocken i både den brittiska och amerikanska versionen (Ava sänder för tillfället en repris av den amerikanska klockan 13 på fredagar, ifall någon händelsevis missat programmet).

Nu gör MTV3 en finsk version av det ursprungligen nyzeeländska formatet. I rollen som Gordon Ramsay ses Sauli Kemppainen, till vardags köksmästare på Hotel Kämp. I cv:n kan han stoltsera med en Michelinstjärna som han fick under sin tid som kökschef i Tyskland. Han kan med andra ord mat, men hur väl spelar han rollen som Gordon Ramsay, det vill säga som överkolerisk köksmästare från helvetet som förolämpar och kör med de tävlande?

Svaret är: han gör det mer övertygande än Jyrki Sukula som faktiskt också gör en Gordon Ramsay just nu i Nelonens inhemska version av Ramsay’s Kitchen Nightmares på onsdagskvällar. Kemppainen är mer aggressiv och ful i mun – Nelonens serie är i och för sig också ett mjukare format. Kemppainen är på riktigt skrämmande – även om hela upplägget med en skällande extremkock också har sina komiska drag. På det sättet är MTV3:s version lyckad; det är superdramatiskt och svårt att inte bli påverkad, pulsen och stresshormonerna skjuter i höjden. Det är förnedring, intrigerande och orättvisor från första stund, och man måste ju titta i hopp om att rättvisa ska skipas.

Deltagarna blir knappast tagna på säng, de vet garanterat vad som väntar dem, även om ingen på förhand kan veta hur man klarar pressen. Att delta i en dylik tv-show är att anta en psykologisk extremutmaning. Och så ligger förstås 25 000 euro i vinstpotten samt ett jobb i Hotel Kämps kök där man lyder Kemppainens order varje dag.

(Dagens bonusklipp är Gordon Ramsay som smakar på traditionell finsk mat.)

Hell’s Kitchen Suomi sänds i MTV3 fredagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 17.45 och i Sub måndagar kl. 18.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.