Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Den vita pestens skam

29 sep , 2013, 23.21 Malin Slotte

 

De flesta har hört om tuberkulos, men det är inte en sjukdom vi behöver tänka särskilt mycket på i Finland i dag. Men bara för några decennier sedan var läget ett annat. Då var tuberkulosen en folksjukdom som skördade offer och gav men för livet. Om denna verklighet för inte så länge sedan påminner Gungerd Wikholms radiodokumentär Exitus i rött – liv i tuberkulosens spår. I den skildrar hon hur sjukdomen präglat hennes egna släktingar, en del fortfarande i livet, andra döda i det som på sin tid kallades den vita pesten.

En centrala gestalt i sin frånvaro är redaktörens moster Anna–Lisa, som Gungerd aldrig själv fick träffa eftersom tuberkulosen tog hennes liv när hon bara var tjugo. Men Anna-Lisas tvillingsyster Ros-May Wikholm, liksom Berit Huttunen, Gurli Nurmi och Mikko Raunio medverkar i dokumentären, alla på olika sätt drabbade av sjukdomen. Det är en okänd historia som lyfts fram, en berättelse om en tid med helt andra existensvillkor och umbäranden än i dag. En tid då det fanns en dödlig lungsmitta under vars hot alla levde. En del omständigheter kring sjukdomen är fortfarande för tunga att prata om för de drabbade.

Läkaren Håkan Hellberg och sjukskötaren Birgitta Björklund berättar om vad den finska sjukvården kunde göra för patienterna. En tid lånade människor pengar för att åka till Stockholm för att få mer avancerad vård av professor Clarence Crafoord. En av de medverkande i programmet förvånade sig över att en läkare kunde bemöta sina patienter med sådan lyhördhet och respekt, vilket säger något om tidens auktoritära läkarroll.

Framför allt påminns lyssnaren om hur rädslan för sjukdomen ledde till att den omgärdades av skam. Patienterna på tuberkulosavdelningarna låg inskrivna anonymt. Vissa såg till och med tuberkulosen som ett straff, det vill säga det finns uppenbara likheter med hur man förhållit sig till sjukdomen aids.

Månadens dokumentär: Exitus i rött – liv i tuberkulosens spår sänds i Radio i dag söndag kl. Vega 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.