Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Vanskliga utvisningar

26 sep , 2013, 13.42 Malin Slotte

 

Den 3 maj skulle en mamma och hennes tioåriga dotter från Rwanda utvisas från Finland. Mamman var rädd för att bli fängslad när hon återvände eftersom hennes närmaste har kopplingar till oppositionen i landet. Dottern skulle i så fall hamna på gatan. För att rädda sig själv och sitt barn har mamman därför gått under jorden i Finland. Dottern tas nu om hand av sin morbror och moster som bor i Finland. Utvisningsbeslutet har inte verkställts och flickan kan fortsätta gå i skola i Finland där hon bott i fem år.

Det här fallet hörde programmets redaktör Barbro Björkfelt om när hon höll på med en annan dokumentär om människohandel. Hon såg genast risken att barnet skulle hamna i klorna på människohandlare om något hände mamman i Rwanda. I kvällens Seportage försöker Björkfelt reda ut hur de finska myndigheterna resonerar vid dylika utvisningsbeslut, som kan te sig så omänskliga.

Lätt är det inte att gå till botten med det hela. Om enskilda fall uttalar sig myndigheterna inte. Men chefen för Migrationsverket ställer upp och uttalar sig allmänt om hur man resonerar, och en forskare som utreder förhållandena i länder dit människor utvisas går med på att medverka i en ljudinspelning utan bild.

Vad som framkommer? Att det rör sig om svåra bedömningsfrågor, där myndigheterna har liv i sina händer och det är underförstått att felbedömningar kan få fatala följder. Man verkar på ett teoretiskt plan vara överens om att ”hellre fria än fälla” i osäkra fall – men så verkar det ju inte ha gått till i det exempel som programmet beskriver. Något som förblir oklart är varför kvinnans syster, som tycks ha en liknande utgångspunkt som sin utvisade syster, verkar få bo i Finland. Brodern har däremot personligen varit politiskt aktiv, och i motsats till de finska myndigheterna anser han att anhöriga till oppositionella i Rwanda riskerar att fängslas.

Seportaget: Ett enskilt fall sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 15.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.