Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Utgångspunkt: Bergman

25 sep , 2013, 20.01 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Woody Allen, Robert de Niro, Francis Ford Coppola, Isabella Rosselini, Martin Scorsese, Holly Hunter, Ridley Scott och Lars von Trier är några av de storheter som medverkar i Jane Magnussons och Hynek Pallas sexdelade filmkulturserie Bergmans video, som premiärvisades i SVT förra hösten. Det är en serie som via Ingmar Bergmans (1918–2007) videosamling på Fårö möter de stora namnen inom dagens film – där har Bergmans namn förmodligen fungerat som en effektiv dörröppnare. De medverkande talar förutom om sitt förhållande till Bergman också om sitt eget skapande.

I varje avsnitt – som delats in i teman – besöker också en känd filmskapare Bergmans hem på Fårö. I kväll är det Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker, Tailor, Soldier, Spy), med en bakgrund i humorgruppen Killinggänget, som botaniserar bland de 1 711 filmerna i det gråa stenhuset vars interiör domineras av furu. Kvällens tema är humor, något som man inte i första hand förknippar med Bergman, även om han också gjorde komedier. Vi får veta vilka komedier som ingick i filmsamlingen.

De övriga avsnitten har teman som döden, äventyr, tystnad, rädsla och utanförskap. I avsnittet om tystnad medverkar Lars von Trier som har en högst personlig erfarenhet av Bergmans tystnad. von Trier skrev upprepade gånger beundrarbrev till Bergman utan att få svar. Intervjun med von Trier kan man lugnt säga hör till seriens mest egensinniga och okonventionella inslag. von Trier spekulerar kring den gamle mästarens starka sexdrift och slår fast:

– Han betydde galet mycket för mig, det dumma svinet.

Serien ska även bli en långfilmsdokumentär som har svensk biopremiär 2014.
Efter varje avsnitt visar Yle Teema en film av en av de medverkande regissörerna i programmet. I kväll är det Agnès Jaouis komedi I andras ögon.

Bergmans video sänds i Yle Teema onsdagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.