Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Sista kvällen på El Bulli

5 okt , 2013, 20.11 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

El Bulli hette en restaurang i Cala Montjoi i Katalonien. Den hade tre stjärnor i Guide Michelin och klassades fem år i rad som den bästa i världen. Kön till att boka ett av de femton borden på den exklusiva restaurangen var minst ett år. Den 30 juli 2011 stängde restaurangen. Spansk tv var med och dokumenterade den sista kvällen då femtio gäster äter femtio smårätter som tillagas av ett team toppkockar under ledning av den legendariske kökschefen Ferran Adrià. Menyn denna sista kväll tog en månad att planera.

Restaurangen hade förtjänat en bättre dokumentär. Den första halvan ägnas åt oinspirerat filmande av de kockar som arbetat på restaurangen genom tiderna som nu inför stängningen samlas en sista gång för att ta gruppfoto och med gemensamma krafter tillreda maten den sista kvällen. Den andra halvan är intressantare för då får vi se maten och människorna som njutningsfullt äter den. Restaurangens miljö är inte så märkvärdig, maten däremot är omsorgsfullt tillagade kulinariska konstverk.

Orsaken till att man lägger ner verksamheten förblir något oklar, men budskapet man vill förmedla är att stängningen i stället för slutet på något ska ses som början på något nytt. Att El Bulli lägger ner är slutet på en era, inte ett misslyckande.

Dokumentären inleder temakvällen om stjärnkockar, och är det enda programmet i paketet som inte är en repris. Filmen Dinner Rush från år 2000 klockan 21.55 sändes senast år 2007, och dokumentären Nordisk mat på perfekt vis från år 2008 som sänds klockan 23.30 är en repris från år 2010. Den danska dokumentären handlar om restaurangen Noma i Köpenhamn som tre år i rad, 2010–2012, rankats som bäst i världen. I år har den puffats ner till en andraplats av restaurangen El Celler de Can Roca, även den i Katalonien, som alltså just nu klassas som världsbäst.

Teemalördag: Stjärnkockar sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.