Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Diskriminering bevisad

17 okt , 2013, 22.56 Malin Slotte

 

Att människor inte behandlas lika i Finland, trots att särbehandling är förbjudet i lag, borde inte vara någon överraskning för någon. Fel hudfärg, namn och etniska kännetecken innebär att du inte har samma möjligheter att få jobb eller bostad som en person med ett finländskt utseende och namn. Det är svårt att komma åt sådan diskriminering, lagen är tämligen tandlös eftersom det kan vara svårt att bevisa. För att få oss att skärskåda oss själva, våra tankemönster och vårt beteende, kan en början vara att uppmärksamma problemet, till exempel genom att bedriva dolda kameran-journalistik som i kvällens Ögonvittnet.

Programmet redaktör Sam Kingsley flyttade till Finland för bara ett år sedan, och verkar ha lärt sig finska på rekordtid. Han har tidigare gjort aktualitetsprogram för BBC och Channel 4. Utgångspunkten för programmet är ett experiment. Han vill ta reda på hur en finländsk man, en ryskbördig man och en somalisk man bemöts i Finland. Därför får männen i uppgift att be att få låna en mobiltelefon av förbipasserande på gatan, söka jobb, söka bostad och gå på krogen. Experimenten smygfilmas både i Helsingfors och i Lieksa som tydligen utpekats som landets mest rasistiska stad.

Resultatet blir rätt entydigt: för den etniska finländaren verkar inget vara något problem, den ryskbördiga stöter på motstånd när det framgår att han har rysk bakgrund, och somaliern utsätts för de mest flagranta exemplen på diskriminering. När de tre personerna ringer samtal till presumtiva arbetsgivare och hyresvärdar – de har alla samma påhittade cv men olika etniskt klingande namn – blir det uppenbart hur olika de bemöts när de alla ringer samma person. I krogkön är bemötandet direkt fientligt och öppet diskriminerande. Det är inte bra reklam för några krogar i Helsingfors, och att en krogägare slingrar sig ömkligt i ett e-postmeddelande gör inte saken bättre.

Ögonvittnet: Hemliga invandrare sänds i kväll torsdag TV2 kl. 20.00, repris söndag kl. 20.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.