Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Matpaket från mamma

22 okt , 2013, 17.46 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I Grekland finns det skåpbilar som det står ”försändelser till studerande” på. Det är kylbilar som kör mat som mammor omsorgsfullt tillagat och paketerat in till sina studerande barn. Matförsändelserna handlar om annat än att ungdomarna skulle gå hungriga på studieorten. Hade det handlat om det skulle det förmodligen vara enklare och billigare att skicka pengar.

Nej, matpaketen har en annan funktion, en annan innebörd, ett annat budskap. De är ofta stora, tunga, fullproppade papplådor med allehanda rätter och delikatesser som mamman lagt tid och möda på att planera, tillreda och paketera in. Kvällens grekiska dokumentär Food for love av Marianna Oikonomou ger intrycket att paketen är viktigare för avsändarna än för mottagarna. En av dokumentärens mammor måste till och med i smyg gömma matförpackningar under sonens kläder när hon packar hans kappsäck.

I dokumentären medverkar tre kvinnor som filmas medan de lagar mat och bakar till en försändelse. Medan de står i köket pratar de om sitt liv, sina barn, sin familj, om mat. Den viktigaste nyckeln till vad det egentligen är fråga om ger Vicky, som säger att paketen handlar om att föräldrar är livrädda för att bli bortglömda och övergivna av sina barn. I nästa andetag konstaterar hon att det spelet tänker däremot inte hon själv spela, precis som om inte hon också stod i köket och förberedde ett paket.

Vicky skiljer sig från de övriga mammorna i dokumentären genom att hon skickar matpaket till sin dotter som studerar till läkare på annan ort. Lillebror bor hemma och är avundsjuk eftersom han är tvungen att ta hand om sig själv. Frånskilda Vicky erkänner att hon är sträng mot honom eftersom hon vet hur svårt det är att leva med en bortskämd man.

Landets ekonomiska kris verkar långt borta när dessa paket förbereds. Men framför tv:n i vardagsrummet sitter en deprimerad arbetslös far och pratar om att han hoppas ha råd att låta sonen studera klart.

Dok: Mammas köttbullar sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.