Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

”Jag är inte rasistisk”

27 okt , 2013, 08.02 Malin Slotte

 

Månadens dokumentär av Heidi Grandell-Sonck inleds överrumplande och känslosamt. Den handlar om Marika Sorja, en ”finlandssvensk sannfinländare”, och de pustande andetagen i början tror man först (kanske på grund av bilden ovan) är en form av tuff fysisk träning. Men det visar sig att vi befinner oss mitt i en förlossning. Efteråt talar Marika Sorja om lyckan över att ha fått ett friskt barn, för att något förbryllande överspänt brista ut i gråt av rädsla för att inte få se det växa upp.

Det är inledningen på en dokumentär där vi ges mer information efter hand. Det här är nämligen ett program som handlar om mer än det från början utger sig för att handla om. Det är fullt av motstridigheter och paradoxer, och oroande och starkt just därför. En ”invandrarkritisk” nationalistisk sannfinländare som är emot obligatorisk svenskundervisning kan vara svenskspråkig, välformulerad, smart, trevlig och egentligen vad som helst – samtidigt som hennes åsikter och värderingar kan vara nog så problematiska och skavande. Ibland säger hon precis det hon påstår sig inte mena, vilket förstås är avslöjande.

Ett ytterligare skikt får dokumentären av att den i så hög grad handlar om döden – utan att avslöja exakt hur, det framkommer nämligen först en bit in i programmet. Men man både känner empati för huvudpersonen och provoceras av det hon säger sig stå för. Som person blir hon fyllig och komplex och lyssnaren kommer henne nära. Det förtroende som uppenbart funnits mellan redaktör och huvudperson kan ha sin grund i att de känner varandra från förr.

Kvar blir frågetecknen kring denna vurm för fosterländskhet, som om ”finländsk kultur” vore något statiskt och tydligt avgränsbart. Vad är egentligen detta fosterländska som bör bevaras? I dokumentären definieras det inte, utan förblir en luddig idé. Kanske för att det är just det det är – något som faller sönder, pulveriseras och visar sig sakna relevans när man försöker sätta fingret på det?

Månadens dokumentär: Marikas Kamp sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.