Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Storslagen naturdramatik

26 okt , 2013, 19.50 Malin Slotte

 

Yle har sänt naturdokumentärer under vinjetten Den vida naturen sedan 1984. Sedan 1987 är en naturdokumentär varje lördag tradition i TV1. Ofta bjuds det på unika naturupplevelser av ett slag som är svåra att få på annat sätt än på tv. Även kvällens fyrdelade seriestart Wild Germany ger en fantastisk inblick i natur och djurliv i ett land som inte ligger särskilt långt borta, nämligen Tyskland.

Första avsnittet fokuserar på de tyska kusterna i Nordsjön och Östersjön under sommarsäsongen fram till stormig senhöst. Det handlar om sälar, en mängd fågelarter samt fiskar och djur som lever i havet – en del arter har varit utrotningshotade men kommit igen. Sekvenser filmade från helikopter och luftballong ger överblick över Helgoland, Rügen och Amrun, öar bestående av mäktiga klippor och långa, breda sandstränder. Nere på marknivå fångar kameran sillgrisslor häckande i skrevor på branta klippväggar och sälar som lojt ligger på stränderna och skrapar sig med labbarna.

Bildmaterialet är skickligt filmat: det visar både mäktigheten och skönheten i naturen, men fångar också djurlivets dramatiska villkor, den hänsynslösa kampen för överlevnad. Med undervattenskamera fångas hur en rödhaj som gömmer sig för en gråsäl nyps av en strandkrabba och tvingas simma i väg varvid den hungriga sälen upptäcker den. Sjuryggshanen vaktar i två månader sina romkorn i väntan på att de ska kläckas. Som final och höjdpunkt ser vi en sälunge födas täckt av fosterhinnor, två kolossala sälhanar utkämpar en klumpig och blodig kamp varefter det blir sensuellt parningstummel mellan vinnaren och en sälhona bland vågorna i strandbrynet.

De tre senare avsnitten tar itu med djurlivet i skogarna, bergen och floderna och sjöarna. För det finskspråkiga referatet står Inari Nuutero. Genom att ställa in språkvalet engelska på digitalboxen kan man höra originalreferatet.

Den vida naturen: Tyskland sänds i TV1 lördagar kl. 18.45, repris söndag kl. 8.05 och onsdag kl. 16.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.