Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tredje gången gillt?

29 okt , 2013, 22.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tävlingen Bocuse d’Or är ett kockarnas världsmästerskap som ordnas i franska Lyon vartannat år. Till vardags är den danske kocken Rasmus Kofoed (född 1974) delägare i Geranium i Köpenhamn, en restaurang som stoltserar med två Michelinstjärnor och rankas som den 45:e bästa restaurangen i världen.

I Rasmus Dinesens dokumentär The World’s Finest Chef deltar Rasmus Kofoed i Bocuse d’Or år 2011. År 2005 kom han trea i tävlingen och år 2007 tvåa. Nu ger han allt för att vinna den, och dokumentären skildrar hur han förbereder sig inför tävlingen, tränar genom att gång på gång tillreda sina paradrätter och på så sätt finslipa allt till kulinarisk perfektion. Assistenten i tävlingen får vara högst 23 år gammal och som sin assistent har Kofoed valt den unge kocken Fredrik Rudkjøbing.

I tävlingen bedöms både matens smak och utseende, och också dokumentären är en mycket visuell upplevelse. Det är fantastiska små konstverk som pillas fram och Kofoed intervjuas om filosofin bakom sin matlagningskonst och om vad en vinst i tävlingen skulle betyda för honom. Han beskriver sin besatthet av att vinna som ett fängelse, och säger att det skulle vara skönt att bli släppt ur fängelset genom att äntligen segra.

Tävlingsmomentet ger dokumentären spänning, men ur själva ämnet hade det gått att utvinna mera. Vi får veta rätt lite om huvudpersonen Kofoed – vilka uppoffringar gör han när han så helt och fullt går in för detta, hur påverkas exempelvis hans närmaste? När vi kommer till Lyon där tävlingen utspelar sig är aktiviteten febril i tävlingsköken där 24 länder under 5 timmar och 35 minuter ska tillreda en fiskrätt på marulk och en kötträtt på lamm. Bara upplägget ska få domarna att bli knäsvaga, och det är alldeles fantastiska uppdukningar som sköra som korthus försiktigt bärs ut till domarnas på stora brickor. På läktarna står publiken och hejar och viftar med flaggor som under vilken idrottstävling som helst.

Dok: Världens bästa kock sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.