Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

LSD och psyket

30 okt , 2013, 21.18 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Veckans Docventures-tema är psyket, och som vanligt tar den dokumentär som valts upp ett uppseendeväckande ämne. Martin Witz långfilmsdokumentär The Substance: Albert Hofmann’s LSD från 2011 handlar om drogen lysergsyredietylamid, eller LSD, vars psykiska effekter upptäcktes av en slump år 1943 av den schweiziske kemisten Albert Hofmann (1906–2008) som trots sin höga ålder även medverkar i dokumentären.

LSD har använts i experiment utförda av både psykiatriker, den amerikanska militären och av CIA för att utforska det mänskliga psyket. Från och med 60-talet har den nyttjats som drog i främst alternativkretsar som hippierörelsen.

The Substance är kanske inte höstens starkaste och mest välberättade Docventures-dokumentär, men ändå en gedigen djupdykning i den psykedeliska drogens historia. Filmen bygger på intervjuer med personer som tagit LSD, många av dem forskare samt en mängd arkivfilmer med människor som upplever en LSD-tripp.

Docventures förevisar: Albert Hofmanns LSD sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.