Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Konst, ofog eller både och?

1 Nov , 2013, 22.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det råder delade meningar om graffiti är konst eller vandalism. Lars Berges och Akays dokumentär om den svenske graffitimålaren Nugs väg från gatan in i finrummen brottas med svårigheten att förhålla sig till detta fenomen.

Magnus ”Nug” Gustafsson anses av vissa vara en av de allra främsta graffitimålarna, medan andra ser honom som en vandal. Han är mån om sin anonymitet vilket förstås bidrar till att bygga upp mystiken kring hans person. I dokumentären får vi se honom måla, men vi får aldrig se hans ansikte och han låter sig inte intervjuas. År 2008 gjorde han sitt examensarbete från Konstfack, Territorial pissing, ett videoverk där en maskerad man sprayar ner en tunnelbanevagn.

– Otroligt provocerande. Graffiti är till sin natur illegalt. Det här är inte konst, kommenterade den svenska kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth upprört. Uttalandet ledde till en debatt kring huruvida en kulturminister ska definiera vad som är konst. Konstfack tog avstånd från filmen men Nug blev känd.

Det är alltså fråga om den typen av konst där kontroverserna och diskussionerna kring dess väsen verkar bli en del av verket. Frågan om att spraya ner en tunnelbanevagn verkligen är konst är förvisso befogad och relevant.

En betydande del av dokumentären är inspelad i Helsingfors. Territorial pissing köptes nämligen av Galerie Anhava, vars ägare Ilona Anhava hör till Nugs försvarare. Också kulturminister Paavo Arhinmäki har en annan syn på filmen än sin svenska kollega och på hans arbetsrum hänger ett verk av Nug.

Nug tjänar numera pengar på det han gör. Han ställer ut på galleri vilket i praktiken innebär att han dyker upp för att under några timmar fylla de vita ytorna från golv till tak med ett myller av aggressiva svarta streck. När han får i uppdrag att täcka en vägg på en restaurang på Stureplan blir det uppenbart hur långt han befinner sig från den plats där han en gång startade.

NUG – Vandal in motion sänds i Yle Fem/SVT World i kväll fredag kl. 23.15, repris lördag kl. 10.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.