Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Gladiatorer i kostym

10 Nov , 2013, 13.07 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I tv-världen hittas det hela tiden på nya upplägg och infallsvinklar på gamla bekanta genrer och berättelser. Kvällens seriestart Scandal (ABC 2012–) förlägger handlingen till en byrå som erbjuder krishanteringsrådgivning till personer i maktställning. Och just den arbetsplatsen har vi väl inte sett skildrad till lust och leda på tv.

Platsen där allting utspelar sig är Washington D.C. vilket innebär att byråns klientel ofta är högdjur med kopplingar till Vita huset, som för övrigt i serien befolkas av republikaner. Det här upplägget var tydligen inte så dumt av seriens skapare Shonda Rhimes – som har succén Grey’s Anatomy på sin CV – för Scandal är redan uppe i sin tredje säsong.

Pilotavsnittet slår en närmast i skallen med hur oerhört dramatisk, tuff, proffsig, stressig, effektiv och krävande denna arbetsplats är. De som jobbar här är helt enkelt ”gladiatorer i kostym” (ja, så karaktäriserar de sig själva) och vem som helst begriper ju vilka bepansrade ångvältar det handlar om då. Byrån presenteras för oss genom den nya unga, oerfarna praktikanten Quinn Perkins (Katie Lowes), som verkar få detta högt eftertraktade jobb kastat i sin famn av någon diffus anledning. Hon är i alla fall tagen av det hon upplever.

Huvudpersonen, byråns chef Olivia Pope (en magnetisk Kerry Washington) anses vara bäst i branschen och har en bakgrund på Vita husets informationsstab – och i president Fitzgerald Thomas Grant III:s (Tony Goldwyn) säng. Hon har kontakterna, hon har engagemanget och armbågarna, och hon vet hur man undviker skandaler. Dessutom är hon en av tv-mediets få svarta kvinnliga hjältinnor.

Det är alltså fråga om ett politiskt drama kraftig kryddat med såpa och thrilleringredienser. Tempot är flåsigt – det stressas och has bråttom som om det gällde att avvärja ett kärnvapenkrig, och intrigen är stundtals riktigt fånig.

Scandal sänds i Liv söndagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 3.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.